Правила за безопасност на децата в Интернет

 

1.

Няма да давам никаква лична информация като моя адрес, телефонен номер, служебните адреси и телефони на родителите ми, името и адреса на училището без разрешението на родителите ми.

2.

Веднага ще казвам на родителите ми, ако попадна на информация, която ме смущава. Мога да подам сигнал за нея на адрес: http://web112.net.

3.

Никога няма да приемам да се срещам с някого, когото “познавам” от Интернет, без да говоря предварително с родителите ми. Ако те разрешат, срещата трябва да е на обществено място и някой от родителите ми да е с мен.

4.

Никога няма да изпращам моя снимка или каквото и да било, без първо да се посъветвам с родителите ми.

5.

Няма да отговарям на никакви съобщения, които са обидни или по някакъв начин ме смущават. Ако получа подобно съобщение, ще кажа веднага на родителите ми, за да могат те да се свържат с Интернет-доставчика.

6.

Заедно с родителите ми ще установим правила за влизане в Интернет. Ще определим часовете, в които мога да влизам в Интернет, времето, което мога да бъда онлайн и кои уеб-адреси ще посещавам. Няма да посещавам други адреси или да нарушавам правилата без тяхно разрешение.

7.

Няма да давам паролите си за Интернет на никого (дори и на най-добрите си приятели) освен на родителите ми.

8.

Ще искам съгласието на родителите ми, преди да свалям или инсталирам нови програми, както и преди да направя каквото и да било, което може да се повлияе на компютъра или да разкрие лични данни за мен и семейството ми.

9.

Няма да правя нищо в Интернет, което може да е във вреда на другиго или в нарушение на закона.

10.

Ще помагам на родителите ми да разберат как се забавлявам и научавам нови неща от Интернет и ще ги уча на различни неща за Интернет, компютрите и технологиите.

Според някои учени Интернет е едно от изобретенията, които коренно променят света и начина на живот на хората. Никога преди Интернет не сме имали възможността така лесно и свободно да общуваме практически с целия свят, да търсим и намираме с такава скорост нужната ни информация, да пишем, да рисуваме, да композираме музика и да покажем всичко сътворено от нас на толкова широк кръг хора, колкото пожелаем.
Със същите възможности обаче разполагат и всички останали хора, а някои от тях не са толкова добронамерени и виждат в Интернет възможност да придобият информация за другите, която те не желаят да им дадат, да атакуват компютрите на други хора, да се опитват да ги унижат или обидят.
За да можем да използваме всички прекрасни възможности, които Интернет ни дава, без да се страхуваме, че може да ни се случи нещо неприятно или нежелано, трябва да спазваме някои съвсем прости правила. Ако все пак нещо ви притесни или обезпокои в Интернет, споделете с родителите си.
А на ваше разположение е винаги и Горещата линия за подаване на сигнали за незаконно и вредно съдържание в Интернет – web 112.net Можете да ни пишете и на адрес: hotline online bg или да се обадите на телефон в София 973 3000 вътрешен 411 или 141.

Продукт на Full Support