Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Кампанията #ПомислиПреди е насочена към тийнейджъри и има за цел да ги запознае на достъпен език с четирите форми на сексуална експлоатация и злоупотреба – първи сексуален контакт под натиск, секстинг, спонсорство и трафик.

pomislipredi

Тя информира както тийнейджърите, така и родители и учители за начините да разпознаят сигналите за подобни действия, как да реагират най-адекватно и към кого да се обърнат за помощ.

Проблемът сексуално насилие и експлоатация на деца остава актуален за България през последните 10-12 години, а данните от последните години сочат, че средно годишно има от 2 до 3 хиляди случая на деца-жертви на насилие и престъпления. Възрастта, в която тийнейджърите влизат в първи сексуален контакт (12 - 16+), зависи от различни фактори – социална група, семейство, възпитание, приятели…, които могат да бъдат рискови, а разговорът по тази тема все още се смята за табу в нашето общество. Ето защо много от жертвите стигат до  крайност в своето емоционално състояние и дори не подават сигнали към институциите, които могат да им помогнат.

Кампанията включва филми и програми, достъпни за учители, педагогически съветници, социални работници, психолози и НПО, а на сайта www.pomislipredi.net могат да бъдат открити видеа, тестове, истории на тийнейджъри и друга полезна информация по темата за сексуалното насилие на деца.

Проектът е на Институт по социални дейности и практики (ИСДП) и Фондация Оук

Повече за кампанията прочетете на: http://www.sapibg.org/bg/campaign/pomislipredi

Вижте повече и за кмпанията #облечисебе на Националния център за безопасен интернет