Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Наред с обученията една от най-важните дейности на Центъра за безопасен интернет и разработването на методологии и наръчници за деца, младежи, родители и учители. Целта е да се повиши информираността за опасностите при ползване на информационни и комуникационни технологии, да се посочат възможни мерки за предотвратяването им и да се развива дигиталната грамотност като цяло в обществото.

наръчници

За родители

Как да не загубим детето си във виртуалния свят: Наръчник за родители на деца в предучилищна възраст и начален курс на образование.

Речник на социалните мрежи за родители: Кратки онлайн насоки за най-ползваните социални мрежи, техните особености и потенциални опасности.

10 мита за "страшния" интернет: Книжка за родители с най-разпространените погрешни схващания за децата и онлайн света. Отговори на въпросите: кога детето за пръв път да седне пред компютъра; губи ли си времето пред компютъра; интернет пречи ли на ученето; има ли зависимост от интернет; педофилите ли са основната опасност онлайн; децата отучват ли се от реално общуване; игрите с насилие правят ли децата агресивни; безобиден ли е онлайн тормозът; компютърът или мобилния телефон ли е по-опасен; трябва ли децата да ползват социалните мрежи.

На „ти“ ли сте с мобилните телефони?: Наръчник за родители по темата за мобилните телефони, мрежи и приложения. Той предлага на родителите отговори и решения, които могат да им помогнат да подготвят децата си за отговорна и безопасна употреба на мобилни устройства. Брошурата е изготвена така, че да улесни родителите в търсенето на конкретни отговори по теми и да ги ориентира как безопасно да откриват нови медийни светове заедно с децата си.

Добре дошли в детската градина, родители!: наръчник за родители, чиито деца ще тръгват на детска градина. Представя най-важните аспекти на реда в детските градини, нужните знания и умения на родителя за този етап от развитието на детето.

Добре дошли в 1 клас!: Наръчник за родители на първокласници. Наред с много други полезни съвети за родители на деца, постъпващи в първи клас, книжката включва и секция по безопасен интернет.

Добре дошли в 5 клас!: Наръчник за родители на петокласници. Помага на родители на деца, преминаващи от началното към прогимназиалното обучение, и отговаря на въпроса: Страшен ли е „страшният“ 5 клас? В секцията за безопасен интернет ще научите за типичните рискове в онлайн живота на децата на тази възраст и как да им помогнете да се справят с тях.

Готови ли сме да говорим с децата си за интернет: Книжка със съвети за родители как да общуват открито и конструктивно с децата си за интернет. Съветите покриват темите за търсене на информация, общуване с други хора, намаляване на рискове, правила за безопасност и други въпроси, важни за създаване на безопасен достъп на децата до интернет.

За учители

Интернет и ранната сексуализация: Насоки за превантивна работа с деца и младежи за учители и други професионалисти. 

Наръчник "Деца, родители и учители срещу езика на омразата": Наръчникът съдържа 10 примерни теми, които могат да се използват за работа с деца 1-4 клас в часовете по различни предмети.

Учебна тетрадка "Деца, родители и учители срещу езика на омразата": Тетрадката съдържа забавни задачи за децата, чрез които да се задълбочи разбирането им за различията и толерантността.

Доклад: Методика за противодействие на езика на омразата в начален курс на образованието: Аналитичен доклад, представящ методиката "Деца, родители и учители срещу езика на образата", изводите от нейното пилотно прилагане в над 10 различни училища и препоръки към образователните институции.

Онлайн тормозът: Наръчник за учители, разработен в рамките на международния проект TABBY (Оценка на опасността от агресивно поведение на подрастващите в интернет). Наръчникът ще помогне на учители, педагогически съветници и директори да идентифицират рисковите фактори и да направят правилна оценка на онлайн-тормоза, онлайн-заплахите и секстинга и да предприемат адекватни предпазни мерки, за да защитят потенциалните жертви на такова вредно поведение.

Училището кани бащата - началото на едно обещаващо партньорство: Наръчникът е предназначен за учители и други професионалисти в сферата на образованието, които са мотивирани да привлекат повече бащи и значими за децата мъже като партньори в дългия процес по формиране и развиване на умения и личностни качества у децата. В наръчника ще намерите информация за ползите от ангажирането на бащите в живота на децата, най-често срещаните бариери пред мъжкото включване, както и подходящи и изпробвани в български училища дейности за включване на бащите.

За млади хора

Другият речник за Интернет: Основен курс за млади хора и ултимативен отговор на въпроса „Колко зная за Интернет?“. Най-важното за селфито, секстинга, колекционерите, онлайн тормоза, фейковете, хейтърите и троловете, паролите, геолокацията, настройките за сигурност, торентите, пазаруването, игрите и всички други важни за младите хора неща, които никой преди не се е сетил да събере на едно място.

Рисково поведение в Интернет и трафик на хора: Наръчник за обучители на връстници: Методически наръчник за младежи и девойки на възраст от 15 до 18 години, подготвени да работят като обучители на връстници. Наръчникът ще им помогне за разработване и провеждане на обучителни сесии с други млади хора и деца. В него са представени накратко основните теми, по които могат да бъдат провеждани обучителни сесии, случаи от реалната практика на центровете за безопасен интернет и примерни задачи за групова работа.

публикации

Брошури и други материали

Кратка листовка на Центъра за безопасен интернет 2017 г. Дава контактите за подаване на сигнал и за връзка с консултант, като разяснява по какви проблеми могат да се консултират деца и възрастни или да подадат сигнал за незаконно съдържание и действия в онлайн пространството.

Брошура на Центъра за безопасен интернет 2015 г.: Брошурата съдържа най-важните съвети за сигурност на устройствата, ползвани от деца, както и основната информация за услугите на Центъра за безопасен интернет.

Съвети за родители относно социалните мрежи: Основни правила и настройки във Фейсбук (сигурност, поверителност, дневник и отбелязване, сигнализиране и блокиране); онлайн тормоз – въпроси и отговори; съвети за деца и тийнейджъри; съвети за навлизането в социалните мрежи; защо Фейсбук позволява на тийнейджърите да публикуват публично?; общуване с непознати в интернет; възможно ли е социалните мрежи да сплотяват семейството?

Помисли преди да качиш! Това ти ли си?: „Дърво за взимане на решения“ – отговаряй на въпросите с „да“ или „не“ и намери път към подходящото решение на различни проблеми.

Познаваш ли всички хора в списъка ти с „приятели“?: „Дърво за взимане на решения“ – отговаряй на въпросите с „да“ или „не“ и намери път към подходящото решение на различни проблеми.

Помисли за защитата си! Някой те тормози онлайн, познаваш ли го?: „Дърво за взимане на решения“ – отговаряй на въпросите с „да“ или „не“ и намери път към подходящото решение на различни проблеми.

Харта на онлайн правата на младите хора в България: Хартата е изработена по повод отбелязването Деня за безопасен интернет 2013г. и приета от делегатите в първия по рода си младежки парламент. Хартата включва 10 основни онлайн права: 1. Възможности; 2. Полза; 3. Собствено мнение; 4. Творчество; 5. Поверителност; 6. Общуване; 7. Достоверност; 8. Помощ; 9. Участие; 10. Свобода.

Инфографика „БГ teen coolтур@та“: Информация за живота на младежите онлайн, както и за местата, където може да се потърси помощ при проблем в мрежата.

Брошура на Центъра за безопасен интернет: Описание на центъра и услугите, които предлага, съдържаща и образец на "Договор за безопасен Интернет" между родител и дете. 

Брошура на онлайн Горещата линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание и поведение в интернет: Брошурата включва и правила (за деца и родители) за сигурност на децата в Интернет.

Всепомниче: Весел и практичен бележник за първокласници с полезни съвети за безопасното им сърфиране в Интернет.

презентации

Презентации за запознаване с рисковете онлайн и за ползване от учители и професионалисти за работа с деца и ученици.

Интернет: сексуализация, език на омразата и насилие: Презентация за запозване на учители и родители с основните рискове и последици от безотговорно ползване на интернет от деца.

Интернет и трафик на хора - причини и противодействие: Powerpoint презентация за професионалисти, която разяснява причините, поради които интернет се превърна в главен инструмент за набиране, манипулиране, изнудване, контрол и предлагане на услугите на жертви на трафик на хора.

Митове и факти за интернет: Power point презентация, предлагаща някои възможни отговори на въпроса "Кои са най-големите опасности в Интернет?" и разглеждаща най-разпространените схващания за децата и онлайн света. Кои от тях са верни, кои не са.

Дигиталните умения - основа за онлайн безопасността на децата: Урок-дискусия: Power point презентация, представяща Националния център за безопасен Интернет и онлайн интересите, дейностите и уменията на децата, както и рисковете, които те срещат онлайн. 

Играй и учи: Кратка презентация на интерактивни онлайн игри и занимания за деца от 5 до 8 години, насочени към осмисляне на новите технологии. 

Онлайн тормоз- кой е отсреща?: Презентацията обяснява какво е онлайн тормозът, както и какви са приликите и разликите между реалния и онлайн тормозa. Представени са основните причини и някои съвети как да постъпим, в случай че сме жертва или свидетел на онлайн тормоз. Презентацията включва и няколко реални примера от практиката на горещата Интернет линия. 

Героят си ти (Флашко-супергероят в интернет): Презентацията може да се ползва като ресурс за провеждане на урок "Героят си ти". Презентацията представя Флашко, неговите съвети към децата и неговата приказка, използвана за урока. 

Героят си ти- допълнителна информация за учители: Въпреки че е трудно да се говори с по-малките деца за интернет, има начин, по който да им разкажем за важните неща, които трябва да знаят. Една идея, която можете да използвате, е да се създадете общи правила на класа за онлайн пространството. Презентацията включва 8 правила, които можете да представите на децата. 

Нашите правила в интернет за 1-4 клас: Основните онлайн правила за деца от 1-4 клас и контактите на БЛОБ (Българската линия за онлайн безопасност). 

Нашите правила в интернет за 5-8 клас: Основните онлайн правила за деца от 5-8 клас, контактите на БЛОБ и горещата линия. 

Нашите правила в интернет за 9-12 клас: Основните онлайн правила (онлайн общуване, онлайн репутация и нетикет) за младежи от 9-12 клас, контактите на БЛОБ и горещата линия. 

планове за уроци

Планове за уроци за различните възрастови групи ученици.

Учител-будител в дигиталната епоха, 2016 (1-4 клас): План за открит урок за ученици 1-4 клас за развиване на дигитална и медийна грамотност. 

Учител-будител в дигиталната епоха, 2016 (5-7 клас):План за открит урок за ученици 5-8 клас за развиване на дигитална и медийна грамотност.

Учител-будител в дигиталната епоха, 2016 (8-12 клас): План за открит урок за ученици 9-12 клас за за развиване на дигитална и медийна грамотност.

Искам да съм популярен като другите!: План за урок за работа с ученици 5-12 клас по темата за ранната сексуализация и изкуствената популярност в интернет.

Искам да съм популярен като другите!: Допълнителни указания за учители: Допълнителни насоки и информация за връзката между популярността в интернет и ранната сексуализация.

Учител-будител във виртуалното пространство 2014 (1-4 клас): План за открит урок за ученици 1-4 клас за изработване на правилата на класа за използване на интернет. 

Учител-будител във виртуалното пространство 2014 (5-8 клас): План за открит урок за ученици 5-8 клас за изработване на правилата на класа за използване на интернет. 

Учител-будител във виртуалното пространство 2014 (9-12 клас): План за открит урок за ученици 9-12 клас за изработване на правилата на класа за използване на интернет- онлайн общуване, онлайн репутация и нетикет. 

Героят си ти- примерен план за провеждане на урок за ученици 1-4 клас: Урокът включва кратък разговор с децата на темата "Какво обичат да правят в интернет?" и "Как прекарват времето си там". Следва запознаване с героя Флашко и с някои правила, които биха им помогнали да сърфират в мрежата. В основната част на урока, прочетете на децата началото на приказката и им дайте инструкция да я завършат както намерят за добре. Нека си представят, че те също са герои в интернет, както Флашко.

Интернет заплахи: митове и факти - урок-дискусия: Кратка презентация на най-разпространените схващания за децата и онлайн света- кои от тях са верни, кои не са?

плакати

Различни плакати, листовки и др. визуални материали.

Плакат на Центъра за безопасен интернет: Плакат на Националния център по безопасен интернет, съдържащ логото му и онлайн адреса на горещата линия.

Плакат на консултантската Българска линия за онлайн безопасност: Плакат на Българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ), съдържащ телефонния номер и нейния уебсайт, на който можете да получите повече информация или да подадете сигнал. 

Плакат за Деня за безопасен Интернет 2015 г.: Плакат на Деня за безопасен интернет, показващ мотото и времето на провеждане на събитието.

изследвания

Децата до 8 години и дигиталните технологии 

Материали по проекта Опазване на интимните отношения между тийнейджъри - Safeguarding Teenage Intimate Relationships (STIR): Свързване на контекста и рисковете онлайн и офлайн:

За проекта и изследването

Тематично резюме 1: Информираност за политиките и практиките в Европа в областта на интимните отношения между подрастващи и новите технологии

Тематично резюме 2: Честота и въздействие на изживяването на междуличностно насилие и злоупотреба в интимните отношения между млади хора

Тематично резюме 3: Рискови и предпазващи (и предиктивни) фактори при МЛНЗ-виктимизация и МЛНЗ-подбудителство

Тематично резюме 4: Вижданията на младите хора за интервенцията и превенцията при междуличностното насилие и злоупотреба в интимните отношения между млади хора

Тематично резюме 5: Вижданията на младите хора за междуличностното насилие и злоупотреба в интимните отношения

Общоевропейско изследване "Децата на ЕС онлайн" - 2010-2011 г.:

Кратко резюме за България

игри

Аз съм онлайн: Първа онлайн игра за малки деца, образоваща ги за главните опасности в интернет.

Играй и учи: 20 онлайн игри за малко дете и родител заедно.

Дечица: Забавна образователна игра за малки деца.

Различни забавни игри за малки деца.

Зона на риск: Триизмерна игра куест за тийнейджъри, съдържаща елементи на рискови ситуации в интернет и ползване на мобилен телефон.

Семейни дуели: Образователна игра-викторина за семеен отбор, състоящ се най-малко от един възрастен и едно дете. Съдържа над 7000 въпъроса от различни области, членовете на отбора могат да си препращат въпросите, за да отговорят правилно на колкото може повече въпроси и да набират точки в състезание с други семейни отбори.