Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

 DSC7889И Кюстендил вече може да се похвали със свои собствени киберскаути, които се присъединиха към киберскаутската общност, след като преминаха двудневно обучение на 9 и 10 октомври и бяха сертифицирани. През тези два дни 29 петокласника бяха подготвени да изпълняват своите киберскаутски роли: да бъдат за пример за безопасно и отговорно поведение в мрежата, да дават съвети на своите връстници по проблеми в интернет и да планират и проведат интересни и атрактивни дейности, с които да разпространяват знание  за онлайн безопасността сред повече деца.

rsz 120170929 162338Нови 28 киберскаути от ОУ „Яне Сандански“ в гр. Пловдив бяха обучени и сертифицирани на 28 и 29 септември. Децата бяха подготвени да изпълняват трите роли на киберскаута: да бъде пример за отговорно и безопасно ползване на интернет, да съветва връстници по проблеми, възникнали онлайн и да планира и провежда публични дейности, с които да разпространява знания за интернет безопасността сред свои връстници.

Центърът за безопасен интернет обявява конкурс за училища, които желаят техни ученици от 5 клас да преминат безплатно обучение по програма „Киберскаут“ през 2018 г. По тази програма през последните 3 години бяха обучени над 350 деца от близо 30 населени места в България с финансовата подкрепа на Теленор България.

Безплатното българско мобилно приложение за защита на децата онлайн Protect Your Kid е номинирана в категорията „Приобщаване и овластяване“ в престижния международен конкурс World Summit Awards. Номинацията е направена от Европейския софтуерен институт – Център Източна Европа (www.esicenter.bg).

belozem main miniНа 12 септември 16 ученика от белоземското ОУ „Гео Милев” и 10 ученика от ОУ „Д-р. Петър Берон” в Чалъкови се присъединиха към киберскаутската общност. След два дни усърдна работа, децата получиха сертификати за успешно преминаване на обучението по програма „Киберскаут".

По инициатива на Центъра за безопасен интернет и Центъра за култура и дебат „Червената къща“ и с участието на Института за прогресивно образование, Центъра за приобщаващо образование, Асоциацията на европейските журналисти в България, Заедно в час, Национална мрежа за децата, Образование България 2030, Фондация „Гласът на децата“ на 11 септември бе обявено учредяването на Коалиция за развитие на медийната грамотност на българските деца.


child on internetНово изследване за ползването на дигитални технологии от децата до 8 години в България показа, че овладяването на четенето и писането ги прави много по-активни потребители на интернет. В същото време обаче това води до съкращаване на времето, което детето прекарва онлайн заедно с родител.

Изследването беше проведено от Центъра за безопасен интернет между ноември 2016 г. и януари 2017 г. като продължение на изследване от 2015 г. за това как децата на или под 8–годишна възраст и техните семейства ползват технологии. И двете изследвания бяха проведени в рамките на общоевропейско изследване, координирано от Съвместния изследователски център на Европейската комисия.


С пресконференция на 31 юли беше дадено началото на състезание по влогърски умения за деца на възраст от 6 до 16 години. Международният конкурс „ВЛОГНИ“, който се организира от детския телевизионен канал Cartoon Network и с подкрепата на Националния център за безопасен интернет, цели да стимулира децата да развият и демонстрират своите умения за създаване на видео-блогове.