Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

На 5 юни в Сливен се проведе специализирано обучение на тема „Противодействие на трафика на деца с цел сексуална експлоатация чрез интернет“. Съвременните тенденции показват, че интернет, в частност социалните мрежи и сайтовете за запознанства, е широко разпространен метод за въвличане, контрол и експлоатация на жертвите на трафик на хора. Социалните мрежи са изключително популярни, достъпни и могат да предоставят известна анонимност на потребителите, като това ги прави и потенциално опасни.

Mineralni baniЦентърът за безопасен интернет взе участие в 18-ия международен етнофестивал „Децата на Балканите“, провел се в Минерални бани на 31 май и организиран от КНСБ и партньори. Акцент в програмата на етнофестивала тази година бе темата за безопасността на децата. Затова паралелно с песните и танците се проведе кръгла маса и обучение на тема "Новите рискове за деца в интернет и как да ги предотвратяваме“.

DPU VelingradМладите членове на Детското полицейско управление (ДПУ) "Велинград" бяха наградени на тържествена церемония под надслов "Как ДПУ променя нашия град" в гр. Панагюрище на 01.06.2018 г. за обучаване на техни връстници по безопасност в интернет. Тържеството беше посветено на финала на двугодишната национална превантивна програма "Детско полицейско управление" за общините Велинград, Септември, Пазарджик, Панагюрище и Белово, ръководена там от старши инспектор Мария Панайотова от ОДМВР Пазарджик.

Двадесет и пет петокласника от СУ „Христо Ботев“ в град Кубрат преминаха успешно двудневното обучение за киберскаути и получиха сертификати за новото им звание на 29 май. Така те се присъединиха към националната мрежа на киберскаутите, която надхвърли вече 800 ученика в близо 40 населени места в страната.

child on internetБългария се готви за промени в Закона за защита на личните данни, за да отговори на гласувания преди 2 години от Европарламента Общ регламент за защита на личните данни. В тази връзка Комисията за защита на личните данни публикува проект за промени и обяви обществено обсъждане до 30 май.

rsz 1dsc 0550Град Горна Оряховица също може да се похвали със свои киберскаути, след като 30 петокласника от СУ „Георги Измирлиев“ преминаха през двудневно обучение на 8 и 9 май. Учениците се запознаха с основните рискове в интернет и с начините за предпазване и реакция при онлайн проблеми и бяха подготвени да изпълняват новата си роля на киберскаути. 

rsz 1rsz dsc 0052 1Град Копривщица също се сдоби с нови 29 киберскаута от СУ ‚Любен Каравелов“, които преминаха през двудневно обучение от експерти на Центъра за безопасен интернет на 26 и 27 март. Учениците от пети и шести клас се запознаха с основните рискове в интернет и с начините за предпазване от тях, както и за правилните стъпки при проблем на дете в Мрежата.