Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

На 9 февруари 2010 г. за 7-и път ще бъде отбелязан международният Ден за безопасен интернет в над 60 страни по целия свят. Темата тази година ще бъде „Мисли, преди да качиш снимка онлайн” („Мисли преди да ка4и6”)

 

Новите технологии превърнаха всички ни, и особено младите хора, в издатели – на информация, снимков и видео-материал. Освен това те ни дават възможност да оформим своята онлайн идентичност по начин, който може да ни превърне в "звезди". Но както създават нови възможности за лично изразяване и творчество, новите технологии могат да доведат и до неприятни или дори травмиращи ситуации. Например снимките, веднъж качени онлайн, остават онлайн и могат да бъдат видени от всеки дори години след като са били качени. Качването днес онлайн на снимки от забавен купон може да има последици след години, когато потенциален работодател разглежда кандидатурата ни за дадена работа. Поради това на децата и тийнейджърите трябва да се даде необходимото знание, за да оформят своята онлайн идентичност по отговорен начин, да контролират своята онлайн идентичност и в същото време да уважават избора на другите да се качи или да не се качи дадена информация или снимка онлайн.

Двадесет и седемте национални Центъра за безопасен интернет от европейската мрежа Инсейф (Insafe) и техните партньори в около 40 страни ще съберат млади и възрастни в местни, национални и онлайн инициативи, за да обсъдят публикуването на изображения онлайн. Специален видеоклип беше създаден на всички официални езици на ЕС и на някои други езици в подкрепа на тази кампания. Виж клипа тук. Виж сайта на Деня за безопасен интертет на http://saferinternetday.org.

На 9 февруари Националният център за безопасен интернет, Майкрософт България и Държавната агенция за закрила на детето организират пресконференция в Пресклуба на БТА от 10 часа. Пред медиите ще бъде представен общоевропейският клип на стартиращата от този ден кампания във всички стрени от ЕС, както и предстоящи инициативи и събития в рамките на тази кампания.

Oт 11 часа в Българо-корейския интернет център на улица „Гурко” 6 Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков ще изнесе „Открит урок по безопасен интернет” на ученици от 138-о СОУ "Проф. Васил Златарски" и Професионалната гимназия по аудио, видео и телекомуникации „Александър Попов” на 8 февруари.

По време на срещата началникът на сектор „Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев ще говори на тема „Инциденти с непълнолетни в нета”, а координаторът на Националния център за безопасен Интернет Георги Апостолов ще даде примери от практиката , свързани с въпроса „Има ли безопасни места в Интернет”.