Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

ohzabiНа 6 септември, неделя, на Голямата поляна в Южния парк в София "Полевата клиника за мобилни устройства, ползвани от деца "Д-р Охзаби", провери доколко смартфоните и таблетите, ползвани от деца, гарантират тяхната сигурност.

Екип на Центъра за безопасен интернет за пореден път беше в услуга на родители, чиито деца ползват смартфон или таблет, да ги ориентира за мерките за сигурност, които те трябва да вземат.

 "Полевата клиника" вече три пъти помага на деца и родители и ще продължи с периодичните събития на различни места в София. Инициативата е в рамките на съвместен проект с Теленор България и МВР.

За първи път на 21 юни, Деня на бащата, екипът на Националния център за безопасен интернет откри в Борисовата градина в София Полевата клиника „Доктор Охзаби“ за преглед на сигурността на мобилни телефони и таблети, ползвани от деца. Въпреки не много добрите метеорологични условия над 30 семейства с деца получиха безплатен преглед на мобилното устройство на свое дете. Екипът на полевата клиника провери по 9 показателя „здравето“ на съответното устройство и над половината от „пациентите“ получиха зелен стикер за сигурно устройство. За съжаление останалите трябваше да се задоволят с червен стикер, но в разговор с „медицинския екип“ разбраха какви мерки трябва да вземат, за да гарантират по-голяма сигурност на телефона или таблета на детето.

Идеята под название „PC Doctor“ е на колегите от люксембургския Център за безопасен интернет, които одобриха нейното адаптиране и прилагане и в България и беше осъществена с подкрепата на Теленор България.

„Прегледът” се провежда от екипа, който задава 9 въпроса на собствениците на устройствата, относно мерките за сигурност, които те са взели за да обезопасят своето устройство. Заедно с въпросите, можете да намерите и туториали, показващи как да вземете необходимите мерки, за да минете „прегледа”. Ако устройството Ви бъде оценено като здраво, ще получите стикер със зелено телефонче. Ако не, ще получите стикер с червено и болно телефонче. Не се притеснявайте – в случаи, че предприемете необходимите мерки за безопасност можете бързо да получите и зелено!

Полевата клиника посети още няколко места в София: Южния парк, "Мол Сердика", "София диша", а във Варна млади хора от варненския Младежки панел към Центъра за безопасен интернет заместиха експертите в акция в Морската градина.

Общо над 200 родители с деца получиха безплатен преглед на мобилния телефон или на таблета и получиха полагащия им се зелен или червен стикер. Предстоят още пътувания на полевата клиника при подходящо време.