Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

На 15 май 2010 г. се състоя второто издание на ФАМИЛАТЛОН - празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот. Събитието се проведе под патронажа на Негово превъзходителство Посланика на Република Франция у нас г-н Етиен дьо Понсен и с подкрепата на VIVACOM, Волтарен Емулгел, Минерална вода "Девин" и Столична община. Медийни партньори ни бяха Радио FM+, Радио Fresh и Радио Star. Организатори на празника бяха Асоциация Родители, Национална мрежа за децата и Националния център за безопасен интернет с подкрепата на Фондация "Оук"-Швейцария, Програмата "По-безопасен интернет" на Европейската комисия и "Спасете децата"-Норвегия.

Празникът стартира с велопоход от Народния театър, в който се включиха над 40 участници от 4 до 54-годишна възраст. Стартът на велопохода беше даден от Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, която обеща столицата да предостави по-добри условия за малките и големи велосипедисти. Участниците във велопохода бяха поздравени и от френския посланик г-н дьо Понсен, като представител на страната, дала начало на инициативата ФАМИЛАТЛОН, както и от заместник-председателя на Държавната агенция за закрила на детето г-н Калин Каменов. Беше огласен и поздравителен адрес от Председателя на Представителството за Европейската комисия в България г-жа Зинаида Златанова.

Велопоходът финишира в Южния парк, където участниците във ФАМИЛАТЛОН-а бяха приветствани отново от заместник-кмета по транспорта на София г-н Любомир Христов, от заместник-председателя на Държавната агенция за закрила на детето на детето г-н Калин Каменов и от Министерството на физическото възпитание и спорта.

Лошото време и дъждът не уплашиха дошлите на празника деца, родители и учители. Отбори и индивидуални участници се включиха в демонстрациите на софтбол и прабългарски бойни изкуства, в състезанията по дърпане на въже и надплюване с фъстъци, в надбягването с ябълка в лъжица и преминаването на въжената градина, във футбол на малки вратички и рисуване с пръсти.

За втора поредна година маршрутът по спортно ориентиране "Малката Европа" се превърна в хит сред деца и възрастни и ги предизвика да откриват 27-те столици на европейските страни, разположени на терирорията на Южния парк. Водещите Василена Матакева и "Супер Любо" в хладния ден успяваха да подгряват интереса на малки и големи към изпълненията на сцената и демонстрациите около нея.

През цялото време сред децата беше Флашко - защитникът на правилата, закрилникът на безопасния интернет. Децата научиха нови неща за карането на ролери, играта на петанк, роботиката, паневритмията, капоейрата... Над 900 участници в празника си тръгнаха с различни награди, но най-голямата печалба за всички беше прекрасното настроение и вярата във собствените възможности, с които ги дари този ден.

Организаторите благодарят на всички учители, ученици, семейства и деца, както и на 50-те доброволци за техния принос за сбъдването на празника.