Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

mladejki panel borovecОт 18 до 20 декември в Боровец се проведе обучителен семинар за младежи, както и паралелен семинар за родители и учители, по темата за ранна сексуализация и онлайн насилието по полов признак.

Младежите, участвали в семинара, бяха доброволци на възраст между 15 и 17 години, включили се в конкурс за набиране на младежки панел на проекта „Национална кампания за противодействие на съвременните модели на насилие по полов признак“, финансиран по Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

Задачата на младежкия панел е да представлява основната работна група за изработване на подходящи послания, съдържание и визия на националната кампания. От получените mladejki panel borovec. 2jpgнад 30 кандидатури, екипът на проекта избра 17 момичета и момчета, които се включиха в обучителния семинар „За няколко лайка повече“.

Семинарът за младежите включваше интензивна групова работа, по време на която те обсъждаха темите за популярността и репутацията в интернет, както и рисковете, свързани с неподходящите начини, които младите хора използват, за да привлекат вниманието върху себе в социалните мрежи. След лекция и дискусия на тема как се прави успешна кампания, младежите се заеха с разработването на послания и идеи за информационните материали за кампанията. Като целева група те идентифицираха момичетата и момчетата между 12 и 18 години, с фокус върху по-уязвими групи, които са преживявали някаква травма или са от маргинализирани общности.

borovec roditeliПаралелно със семинара за младежи, екипът проведе и обучение с родители и професионалисти от образователния сектор, на което бе представен проектът, неговите цели, както и някои основни опасности в интернет и начините за справяне с тях. Обсъдени бяха и настройките за безопасност на новия Windows 10 и Фейсбук, тъй като наличието на безопасни настройки в сайтовете и програмите, които подрастващите ползват, е една от предпоставките за изграждане на по-безопасна интернет среда за самите тях.

------------------------------------

Проектът „Национална кампания за противодействие на съвременните модели на насилие по полов признак“ се финансира по Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.