Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

elenaТридесет петокласника от СОУ „Иван Момчилов“ в град Елена станаха поредният отряд киберскаути на Центъра за безопасен интернет. Това е седмият отряд в страната, сформиран от ученици, които да бъдат в помощ на техни връстници при проблеми в интернет.

На 4 и 5 май обучители от Националния център за безопасен интернет и Националната мрежа за децата проведоха двудневно обучение на учениците от Елена. Тридесетте момчета и момичета, успешно преминали през него, бяха сертифицирани като киберскаути. Обучителната програма „Киберскаут“ се организира за втора поредна година съвместно с Теленор България и в страната вече са създадени отряди в 7 град в страната.
В рамките на първия ден от обучението, учениците обсъдиха основните опасности за деца в интернет и начините за справяне с тях. Обсъдени бяха проблеми като разпознаването на непознат нов приятел в интернет, опасността от влизане в контакт с педофил, търсенето на популярност в социалните мрежи чрез рисково поведение, както и по-технически страни на безопасността в интернет, като предпазването от заразяване на устройство с вирус и защита на профила във Фейсбук, например. През втория ден бяха обсъдени начините, по които човек се учи. Освен ученето от интернет, от учебници, от учители и от родители, децата споделиха, че често те се учат и от своите връстници. В това отношение тяхната роля на киберскаути е от голямо значение – киберскаутът е младо момче или момиче, което може да даде съвет на свой приятел или приятелка при сблъскване с проблем онлайн.
След завършването на обучението новият отряд киберскаути има 2 месеца, за да подготви и проведе дейност, свързана с безопасността в интернет, за да предадат своите знания у умения и на други техни връстници. Те ще се състезават с още 5 отряда за първите три места за най-добра инициатива, подготвена и проведена от групите киберскаути в страната.

Повече за киберскаутите прочетете тук.