Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

ohzabi familatlonПолевата клиника за мобилни устройства на деца „Доктор Охзаби“ на Националния център за безопасен интернет посети осмия пореден Фамилатлон, който се проведе в Южния парк в София на 15 май.

В неделния следобед „докторите“ на мобилни устройства извършиха проверки на смартфони и таблети, използвани от над 150 деца. „Прегледите“, извършвани заедно с децата и родителите, целяха да установят доколко са защитени най-малките потребители на интернет. Семействата бяха питани различни неща – в първата част на прегледа те говориха за основните настройки за сигурност на мобилните устройства на децата като например схема или парола за заключване на екрана на устройството, инсталирана антивирусна програма и изключено местоположение (геолокация). Във втората част на прегледа родителите бяха попитани дали ползват програми за родителски контрол, които да ограничат достъпа на деца до вредно съдържание и дали са информирали децата си към кого могат да се обърнат при проблем онлайн. В края на прегледите, „докторите“ даваха стикери със зелено телефонче на „здравите“ пациенти и стикери с червено телефонче на тези, които имат нужда да се „лекуват“. Заедно с това семействата получиха и семеен комплект за онлайн безопасност, който да им помогне да разговарят с децата за oblechisebe familatlonбезопасността в мрежата.

Заедно с полевата клиника за устройства на деца, на Фамилатлон бе представена и кампанията #облечисебе срещу провокативните снимки на непълнолетни в интернет. Двама доброволци от младежкия панел, помогнал при разработването на кампанията, разказваха на преминаващите за основните идеи на кампанията и канеха хората да си правят навлечени селфита пред голямото табло за снимки. След правене на снимка, посетителите си теглиха награди от специална кутия, като много млади момчета и момичета си тръгнаха с гривни, химикалки, сладки, а най-големите късметлии си спечелиха и тениски!

Повече за #облечисебе и навлечените селфита вижте тук.

Повече за „Доктор Охзаби“ вижте тук.