Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

kiberskaut aheloiНа 12 и 13 септември експерти от Националния център за безопасен интернет обучиха 28 деца от Поморие и Ахелой за ролята на киберскаути.

По време на обучението младите хора имаха шанса да се запознаят в по-голям детайл с основните опасности, пред които те и техните връстници са изправени онлайн, като например вирусите, контакта с непознати, открадването на профил и възможността да влязат в контакт с педофил. Освен рисковете, учениците обсъдиха и начините за справяне с тях, като помислиха и за хората и организациите, към които могат да се обръщат при проблем в интернет. Основна тема на втория ден на обучението бе важността участниците да предадат научените знания на други свои връстници, за да може максимален брой деца и тийенйджъри да са защитени в интернет – това е и основната роля на киберскаута, да може винаги да помогне със съвет на приятел, който има проблем онлайн.

След завършването на обучението си, киберскаутите от Ахелой и Поморие имат два месеца да организират дейност, с която да информират свои съученици и други връснтици за опасностите в интернет, които ги засягат пряко, както и за решенията и начините за действие в подобни проблемни ситуации.

Този отряд е четвъртият обучен през втория сезон на програмата Киберскаут, която се провежда с подкрепата на Теленор България. 

Повече за обучителната програма "Киберскаут" научете тук.