Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Медийният шум, който се вдигна около измислицата за самоубийствена онлайн игра „Синия кит“, предизвиква за съжаление любопитство у децата. Едни от тях пробват какво ще се случи, ако публикуват в социална мрежа някой от хаштаговете, свързвани с измислената игра. Други се възползват от разпространяваните слухове, за да се забавляват или да се опитат да спечелят нещо.

Така наречената "онлайн игра" под название "Син кит" е всъщност форма на онлайн тормоз, който се използва за сплашване или извличане на материална изгода. Отсреща най-често е връстник, който иска да се позабавлява, като сплаши дете, проявило любопитство към историята. Но може да е възрастен, който цели да спечели нещо чрез изнудване. За да предпазим по-уязвимите деца, които могат да се поддадат на сплашване и тормоз, нека ги съветваме да следват следните стъпки:


1. Сложете си възрастта на профила във фейсбук най-близка да реалната възраст, но задължително под 18 години. Профилите на непълнолетни имат допълнителни защити.
2. Проверете си настройките на профила - в никакъв случай да не е "публичен", а да може да се вижда само от приятели.
3. Изберете настройката за лични съобщения само от списъка с приятели.
4. Премахнете от информацията в профила адреса си, училището, телефона, имейла и скайпа.
5. Не поствайте хаштаговете, които се асоциират със "синия кит" - така привличате вниманието на хора, които могат да започнат онлайн тормоз срещу вас.
6. Не приемайте покани за приятелство и не отговаряйте на никакви съобщения и постове от непознати.
7. Ако някой се опита да ви тормози, използвайте функцията за блокиране и докладване на съответния профил.
8. Ако срещу вас се отправят заплахи, докладвайте на Горещата линия или на консултантите на Центъра за безопасен интернет www.safenet.bg
8. Не давайте паролата за профилите си на никого, а ако сте ги давали, ги сменете.
9. НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ИЗМИСЛИЦАТА ЗА "СИНИЯ КИТ"!


И най-важното – родители, учители и други възрастни следва да говорят по-често с децата за техния опит и изживявания онлайн и да напомнят, че много от нещата в интернет просто не са истина. А с по-малките деца можете да направите заедно син кит от хартия по инструкциите на сайта Krokotak.com