Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

DSC 0699 Easy Resize.com 1Млади хора от младежкия панел на Националния център за безопасен интернет демонстрираха пред техни връстници от 20 града в страната своите знания за опасностите в интернет и уменията си да водят разяснителна и обучителна работа сред други младежи.
Десетата национална младежка среща, организирана от Сдружение „Горнооряховски младежки парламент” съвместно с Община Горна Оряховица, се проведе между 23 и 25 февруари. Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, координатор на Центъра за безопасен интернет, взе активно участие в събитието.

Водещи фигури бяха двама представители на Младежкия панел, който разработи идеята за много успешната кампания #облечисебе, а сега подготвя нова кампания срещу езика на омразата в интернет. Това са Елена Стаменова от НПМГ „Академик Любомир Чакалов“ и Генчо Николов от ПГ по ПСТТ. Новата кампания предстои да започне през април-май като съпътстваща кампанията на НЦБИ „От теб з@виси“.

В националната младежка среща се включиха млади хора от 20 града от страната – от Варна, Шумен, Силистра, Търговище, Лясковец, Свищов, Казанлък, Стара Загора, Пазарджик, Варна, Левски, Габрово, Велико Търново, Враца, Дряново, Димитровград, Трявна, Ловеч, Козлодуй, както и представители на домакините от горнооряховския Младежки парламент. Форумът премина под надслов „Младите - активни граждани” и беше посветен на ролята на младите хора в решаването на глобалните проблеми на гражданското общество. Гост на откриването на младежкия форум беше заместник-кметът на Горна Оряховица Йорданка Кушева, а евродепутатът Мария Габриел отправи видео обръщение към участниците в срещата, в което ги приветства за инициативата и им пожела ползотворна работа.

DSC 0664aВ рамките на три дни участниците имаха възможност да почерпят и да споделят опит освен с домакините и с другите поканени представители на партньорски организации - Национална мрежа за децата, Националния център за безопасен интернет, Представителството на евродепутата Ева Майдел, Фондация 42, Предприемаческа организация за технически иновации – Горна Оряховица, TurnovoRUNs, експерт от отдел „Социални ресурси и интеграция” на община Гьотеборг, Швеция, инициаторите на акцията „СПРИ! Давам път на пешеходец” – Варна, както и представителство на „Международна награда на херцога на Единбург – България“.

Експертът от Центъра за безопасен интернет д-р Емануил Георгиев представи основните дейности на Фондация ПИК, свързани с различните опасности, които младежите могат да срещнат в интернет, както и начините за справяне с тях. Беше показан популярният клип от последната кампания #облечисебе, насочена към противодействие на разпространяването на сексуализирани изображения онлайн от непълнолетни.
DSC 0658bЧленовете на Младежкия панел на Центъра за безопасен интернет проведоха интерактивно упражнение, разработено заедно с експертите на Фондация ПИК, насочено срещу речта на омразата онлайн. Младите участници бяха разделени на групи и всяка от тях трябваше да изработи предложения за реакции върху казуси, свързани с типични ситуации на използване на реч на омразата в интернет. Младежите бяха помолени да запишат предложенията си върху предварително подготвени шаблони, оформени като страница от фейсбук, след което представители от всяка една група представиха идеите си пред всички останали. Последва оживена, но фокусирана и ползотворна дискусия, в която младежите стигнаха до извода, че езикът на омразата има свойството да се мултиплицира. Затова следва да се задава тон на онлайн общуване, в което, макар и критиката да не бъде спестявана, все пак да се внимава тя да бъде конструктивна и да се избягва прибягването на обиди. Участниците стигнаха до разбирането, че много често дебатите, провеждани „в реална среда“ също преминават в лични спорове и издребняване и че всъщност границата между „реално“ и „виртуално“ е твърде условна и предложенията, отнасящи се за онлайн дискусиите, са валидни за комуникацията между хората въобще.