Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

IMG 3080Стотици ученици в цялата страна се включиха в интерактивни занятия за това какво е реч на омразата и как да реагират на нея, проведени в рамките на училищната кампания „От теб з@виси“. Кампанията стартира на Деня за безопасен интернет, отбелязан на 7 февруари.


Децата се забавляваха, научавайки нови неща и след това разсъждаваха за това, което ни прави различни и за нещата, които ни обединяват. Целта бе учениците да се замислят за емоциите, които поражда агресивнотоIMG 0251 Easy Resize поведение в социалните мрежи и за възможните подходи за противодействие и намаляване на онлайн агресията.


Занятията бяха насочени към изграждане на толерантност към различието. В училище „Дрита“ в София имаше много вълнение и радост у децата за това какъв колаж ще изработят и какви диалози ще напишат. Учителите споделиха, че освен вълнуващ, часът е бил и много ползотворен за учениците.

Collage 2017 02 28 08 49 41


От училищата в София едно от най-активните беше 105 СУ „Атанас Далчев“, където учениците във втори клас изготвиха интересни колажи по темата за интернет безопасността. Децата бяха много дейни и ентусиазирани – всяко от тях искаше да сподели какво знае по темата, какво е чуло, вярно ли е това, което е чуло. Работата им продължи и в часа по СИП „С книжка и мишка“ , който се провежда на групи в компютърния кабинет на училището.

В Основно училище „Иван Вазов“ в Търговище проведоха своя час по различен начин. Г-жа Шерин Мехмедова, учителката, водеща занятието с учениците, организира обща дискусия с участието и на деца, и на родители по темата. Родителите бяха впечатлени колко дълбоки разсъждения имат децата и успяха да се докоснат до чувствата едно дете, което е различно и не е прието от останалите.

IMG 20170209 125738 HDR Easy Resize

От училище „Васил Левски“ в Карлово споделиха, че урокът е дал възможност на децата да обсъдят спокойно с връстниците си и с учителя своите мисли и чувства по конфликтни ситуации онлайн, с които учениците се сблъскват в ежедневието си и които обикновено предизвикват и силни емоции у тях, затрудняващи трезвото осмисляне на случващото се.

 

IMG 20170215 155119В град Попово, по инициатива на училищната библиотекарка г-жа Йорданова, децата от четвърти клас изразиха емоциите и идеите си, свързани с приемането на различието, чрез свои рисунки на тема „Новият ученик в класа“. Освен това учениците разиграха и различни ситуации на онлайн общуване, включващи ролята на „различния“, чрез които сами да преживеят и осмислят чувствата на всеки един участник.
По-големите ученици от 5-12 клас имаха за задача да предложат варианти за реакции и коментари, които да помогнат да се излезе безболезнено от неприятната и често срещана ситуация онлайн – използването на реч на омраза. За целта трябваше най-напред да представят визуално въображаем „профил във Фейсбук“ и да измислят пост, който предизвиква реч на омразата, което освен че бе забавно за младите хора, им даде възможност да подходят творчески – с рисунки, снимки или колажи.

WP 20170214 16 08 19 Pro 2 Easy Resize

Много активно беше включването на учениците от СУ „Христо Ботев“ в гр.Козлодуй, където се раздаваха брошури по темата за безопасността в интернет и специално приготвени картички. След мултимедийна презентация там се проведе и дискусия за безопасното сърфиране в интернет.IMG 3118

По повод кампанията г-жа Илиева, учител от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Златица, сподели, че макар и за провеждането на такъв тип уроци или занимания от преподавателя да се изисква специална подготовка и умението да ги направи атрактивни и забавни, учителят остава удовлетворен, че усилията са си стрували, когато се срещне с ентусиазма и желанието на децата да участват.

Материалите от успешната кампания „От теб з@виси“ може да разгледате тук.