Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Cyberscout Pazardjik3С обучение на ученици на 27 и 28 март 2017 г. в Пазарджик беше открит третият сезон на съвместната програма „Киберскаут“ на Националния център за безопасен интернет и Теленор България.

Общо 24 ученика от 5 и 6 клас от ОУ „Професор Иван Батаклиев“ преминаха обучението и бяха сертифицирани като киберскаути. През Cyberscout Pazardjik1първия ден учениците бяха обучени как да разпознават основните опасности във виртуалното пространство и как да се справят с тях. Чрез интерактивни методи те обсъдиха компютърните вируси, онлайн тормоза, непознатите онлайн, както и начините, по които да разпознаят педофили в интернет. Научиха как да си създадат и запомнят сигурни пароли, как да се направи безопасен профил в социална мрежа, как да блокират и докладват хора и нежелано съдържание в социалните мрежи, както и как да използват консултантските услуги на Националния център за безопасен интернет при проблеми онлайн.

През втория ден учениците бяха подготвени да изпълняват трите функции на киберскаута: 1) Да бъдат за пример; 2) Да съветват връстници как да се справят с проблемите, с които се сблъскват онлайн и 3) Да участват в публични изяви за информиране на общността относно рисковете в интернет. Те участваха в специално подготвени упражнения за тази цел, чрез които симулираха всяка една от трите функции.

Всички 24 участника в обучението бяха сертифицирани като киберскаути след отличното си представяне. Те ще имат възможността да Cyberscout Pazardjik2формират отряди помежду си и да участват в състезание с другите киберскаути от третия сезон на програмата за подготвяне и провеждане на дейности, чрез които да информират възможно най-много други деца и тийнейджъри за рисковете в интернет и за начините, по които да се предпазват от тях. Те ще бъдат подпомогнати от техните учители от ОУ „Професор Иван Батаклиев“, които също преминаха през кратко обучение по темата. Освен това отрядите ще получават редовно мисии, свързани с трите функции на киберскаута, чрез които да продължават да развиват уменията си като киберскаути и да достигат до все повече други деца с посланията си.

Дейностите на киберскаутските отряди ще бъдат оценени от специално жури, като трите най-добри ще бъдат наградени на тържествена церемония в София в Деня за безопасен интернет на 6 февруари 2018 г.

Програмата „Киберскаут“ се провежда за трета поредна година. Повече за нея можете да видите тук.