Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

 DSC5811 Easy Resize.com 1Български младежи поискаха от ръководителката на политиката за сигурност на Фейсбук за Европа, Близкия Изток и Африка Жули дьо Байeнкур най-популярната у нас социална мрежа да събира по-малко лични данни от потребителите. Те предложиха също във Фейсбук да помислят за ограничаване на предложенията за нови приятелства.


В дискусията, която беше организирана съвместно от Националния център за безопасен интернет и Фейсбук на 25 март в София, взеха участие около 30 млади хора от различни софийски училища и от Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет. Тя последва регионална среща на Фейсбук с неправителствени и други организации от 10 държави в региона, която се състоя предния ден благодарение на дългогодишното успешно сътрудничество на българския Център за безопасен интернет със социалната мрежа.


Жули дьо Байeнкур и регионалният координатор за Централна и Източна Европа Габриела Чех запознаха младежите с политиките по сигурност на компанията и с инструментите за безопасност, които сайтът предлага. След това младите хора работиха по групи като задачата им бе да споделят положителния и отрицателния си опит с използването на социалната мрежа. Като позитивни страни на Фейсбук младежите посочиха лесната и бърза комуникация с приятели и познати, бързото разпространение DSC5798 Easy Resize на информация, възможностите за развлечение и др. Младите хора определиха като проблеми фалшивите новини, нежеланите реклами („спам“) и известия от непознати, запитвания от Фейсбук за публикуване на лични данни, по-малки възможности за управление на профил през телефона. Представителите на Фейсбук отговориха на поставените от младите хора въпроси и препоръчаха на младежите да се регистрират с реална възраст, за да могат да ползват защитите за непълнолетни, а също да се въздържат да споделят публично личните си данни и да не се колебаят да докладват за нередно съдържание и поведение. Обсъдена бе и политиката на компанията за сваляне на конкретно нередно съдържание. От компанията обещаха, че ще обмислят направените предложения и ще разгледат внимателно и всяка допълнителна обратна връзка, която младежите предоставят на Националния център за безопасен интернет.

Идеята за младежката среща възникна, след като национално представително изследване, проведено от Националния център за безопасен интернет, установи, че 86.6% от българските деца са потребители на социални мрежи и най-вече на Фейсбук. От децата на възраст 9-11 г. три четвърти имат профил в социална мрежа, което означава, че се заобикаля ограничението, изискващо минимална възраст от 13 г. за регистрация. Най-често фалшивата възраст, декларирана от децата, е над 18 г., което обаче ги лишава от всички защити, предвидени за потребители между 13 и 18 години.


DSC5789 Easy ResizeФейсбук е най-популярната социална мрежа сред българските деца - тя е използвана често от 71.7% от тях. Процентът от деца, които имат профил с фалшива възраст, е нараснал четири пъти спрямо 2010 г. – от 10% на 40%. Заедно с това изследването разкри, че 33.8% от профилите на децата във Фейсбук са публични, така че всеки има достъп до съдържанието им, което излага на опасност личните им данни и води до по-голям риск от нежелани контакти. Четири от всеки 10 деца на възраст 12-14 г. са оставили профилите си публични, а 33% от децата приемат покани за приятелство от хора, които не познават лично.


Доклад за рисковете и вредите за децата в интернет, представящ по-подробни резултати от националното представителното изследване на Националния център за безопасен интернет, може да намерите тук.

В регионалната среща с представителите на Фейсбук участваха експерти от десет държави – Албания, България, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия. Домакин на срещата беше Националния център за безопасен интернет.Срещата бе открита от регионалния координатор на Фейсбук за Централна и Източна Европа Габриела Чех. Тя благодари на домакина на срещата – Националния център за безопасен интернет, за ползотворното сътрудничество и съдействието при организирането на международното събитие.

 

Експертите от всяка една страна представиха собствения си национален контекст и изведоха основните тревоги, свързани с ползването на социалните мрежи от децата и младежите, от които като общи за участващите държави се очертаха фалшивите профили, онлайн тормозът, сексуалното изнудване, секстингът, езикът на омразата, радикализацията, фалшивите новини, порнографията, хакерството, регистрацията на деца под тринадесет години с деклариране на фалшива възраст.


DSC5787Жyли дьо Байeнкур подчерта, че докладванията за нередно съдържание се разглеждат внимателно от специално наети от компанията екипи от хора, говорещи съответния език, а не се обработват от автоматична система. Тя увери участниците в конференцията, че Фейсбук цени особено сигналите и обратната връзка, получени от експерти и представители на неправителствени организации. Последва оживена дискусия, в която бяха обсъдени посочените от участниците рискове. Подчертано бе особеното значение на работата по предпазване на хора от уязвими групи. Представителите на Фейсбук потвърдиха, че това е техен приоритет и по този въпрос работят в тясно сътрудничество с представителите на неправителствените организации. По отношение на използването на реч на омразата мениджърът на „Политики за безопасност“ на Фейсбук добави, че политиката на компанията е да сваля обидно съдържание, насочено към конкретни хора, които биват асоциирани с негативни стереотипи, отнасящи се за групата, към която принадлежат. В същото време Фейсбук не цензурира изразяването на мнение, дори и отрицателно, когато то е насочено не към конкретни хора от уязвими групи, а към система от идеи.