Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

До 25 май 2018 г. държавите от ЕС ще трябва да приложат европейския Общ регламент за защита на данните, чието въвеждане носи сериозен риск от нарушаване на важни права на децата. Регламентът предвижда до 16-годишна възраст децата да не могат да ползват онлайн услуги с регистрация без изрично съгласие на родител, което ще доведе до липса на основни умения за живот в информационното общество.

 Международна коалиция от организации и експерти в областта на защитата на децата в интернет открива кампания "Кажи си мнението" (Have your say), с която цели, ако не въобще да премахне дискриминационния текст, поне националните правителства да се ориентират към възможно най-ниската възраст от 13 години. 

За тази цел коалицията издаде специална брошура, в която излага аргументите против тази регулация. Създадена е и страница на кампанията във Фейсбук, където други експерти, родители, учители, а и самите млади хора свободна да кажат своето мнение по предложената регулация.

Изкуственото налагане на възрастови ограничения нарушава правата на децата и създава още по-голям риск те да лъжат за възрастта си и да използват различни видове онлайн платформи и услуги без помощ и контрол от страна на възрастните. А приемането на различни възрастови ограничения в отделните държави ще постави младите европейци в неравностойно положение в областта на ранно придобиване на дигитално-медийна грамотност.

Българският Център за безопасен интернет, както и редица други европейски центрове, организации и експерти, още от 2015 г. предупреждаваха за неадекватността на предложената регулация, която в първоначалния си вариант имаше само един вариант за възрастово ограничения - 16 години. Благодарение на тяхната намеса беше въведен компромисът отделните държави да изберат възраст между 13 и 16 години. Българският център още тогава разпространи становище, което изпрати и до българските депутати в Европейския парламент. Материал за това и становището можете да видите тук.