Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

СОУ „Христо Ботев“ в град Оряхово вече може да се похвали със свои сертифицирани киберскаути. Двадесет и двама петокласника от училището успешно преминаха двудневно обучение, проведено на 2 и 3 май, по съвместната програма „Киберскаут“ на Националния център за безопасен интернет и Теленор България.

През тези два дни чрез интерактивни методи учениците бяха обучени как да разпознават основните опасности във виртуалното пространство и как да се справят с тях. Децата обсъдиха компютърните вируси, онлайн тормоза между връстници, непознатите онлайн, както и начините, по които да се предпазват от подмамване от злонамерени възрастни в интернет. Научиха как да си създават сигурни пароли и да ги запомнят, как да работят с настройките за сигурност, как да блокират и докладват хора и нежелано съдържание в интернет, както и как да използват консултантските услуги на Националния център за безопасен интернет при проблеми онлайн.

Заедно с това учениците бяха подготвени как да изпълняват трите основни роли на киберскаута: да бъдат за пример на останалите, да съветват връстниците си как да се справят с проблеми, с които се сблъскват в интернет и да организират публични изяви за информиране на връстниците им относно рисковете онлайн. Чрез групова работа децата бяха обучени как да работят ефективно в екип.

След сертифицирането си новите киберскаути ще сформират отряди, които с помощта на учители ще подготвят и проведат своя собствена инициатива за информиране и обучение на връстници за рисковете в интернет и начините за справяне с тях. С избраната от тях дейност отрядите ще се включат в състезание между всички обучени през 2017 г. киберскаути от цялата страна. Всички участници ще получат оценка от жури, което ще избере трите най-успешни измежду тях. Участниците в отличените дейности ще получат грамоти от името на МВР и подаръци от съорганизаторите на специална церемония в Деня за безопасен интернет на 6 февруари 2018 г.

Успешната програма „Киберскаут“ се провежда за трета поредна година. Повече подробности за нея можете да видите тук.