Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

cyberscouts t dsc6400Свои сертифицирани киберскаути вече има и СОУ „Цветан Радославов “ в град Свищов. Двадесет и трима петокласника от училището преминаха успешно двудневно обучение, проведено на 16 и 17 май, по съвместната програма „Киберскаут“ на Националния център за безопасен интернет и Теленор България.

По време на обучението чрез интерактивни дейности децата бяха обучени как да разпознават основните опасности във виртуалното пространство и как да се справят с тях. Обучението включваше обсъждане на компютърните вируси, онлайн тормоза между връстници, контактите с непознати хора във виртуалното пространство и начините, по които децата да се предпазват от злонамерени възрастни в интернет. Учениците научиха също така и как да създават сигурни пароли, които да могат да запомнят, как да боравят с настройките за сигурност, как да блокират и докладват хора и нежелано съдържание онлайн, както и как могат да се възползват от консултантските услуги на Националния център за безопасен интернет при проблеми в интернет.

Заедно с това учениците бяха подготвени как като киберскаути да бъдат за пример на останалите, да съветват своите връстници как да се справят с проблеми, с които се сблъскват онлайн и да организират и провеждат публични изяви, с които да информират своите връстници за опасностите във виртуалното пространство.

Новите сертифицирани киберскаути ще сформират отряди, които с помощта на учители ще подготвят и проведат своя собствена дейност, а която да за информират и обучат свои връстници за рисковете в интернет и начините за справяне с тях. С подготвената от тях инициатива отрядите ще се включат в състезание между всички киберскаути от цялата страна, обучени през 2017 г. Всички участници ще бъдат оценени от жури, което ще избере измежду тях трите най-успешни. Членовете на отличените отряди ще получат грамоти от името на МВР, както и подаръци от съорганизаторите на тържествена церемония в Деня за безопасен интернет, 6 февруари 2018 г.

Успешната обучителна програма „Киберскаут“ се провежда за трета поредна година. Повече за нея можете да научите тук.