Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

RakovskiГрад Раковски се сдоби със свои киберскаути, след като 15 петокласника от ОУ „Христо Смирненски“ преминаха двудневно обучение и получиха сертификати за присъждане на званието киберскаут.

Обучители от Центъра за безопасен интернет работиха в продължение на 2 дни с учениците, за да ги научат на различните начини за безопасно и отговорно ползване на интернет и мобилни технологии. Освен че познават методи за предпазване, новите киберскаути вече знаят и как да реагират при проблем на техен връстник в онлайн пространството. За различните видове инциденти с деца в Мрежата те могат да дават и съответни съвети какво следва да се направи, към кого могат да се обърнат за помощ и как да реагират на нежелани контакти и злонамерено поведение.

След като се разпределят по отряди, новите киберскаути ще започнат след лятната ваканция подготовка за свои дейности, чрез които да предадат своите знания и умения на връстниците си. С тях те ще се включат в националното състезание на киберскаутските отряди от 2017 г., като трите най-високо оценени от жури отряда ще получат специални грамоти от МВР и награди в Деня за безопасен интернет на 6 февруари 2018 г. в София.

Обучителната програма "Киберскаут" се реализира вече за трета година подред с подкрепата на Теленор България.