Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

На 27 юни 15 петокласника от радомирското средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ бяха сертифицирани за киберскаути. В продължение на две дни експерти на Центъра за безопасен интернет подготвяха учениците да бъдат в помощ на своите връстници при проблем в интернет.

През първия ден на обучението бъдещите киберскаути надграждаха своите познания за онлайн света с особен фокус върху съществуващите рискове и начините за тяхното избягване. Те учиха как да защитават своите компютърни устройства, как да си направят настройките за сигурност и какви онлайн приложения могат да използват, за да не попадат в капаните на фалшиви и измамни сайтове.

Вторият ден от обучението беше посветен на уменията, които трябва да притежава киберскаутът – да служи за пример за отговорно и безопасно ползване на интернет, да може да даде правилен съвет на свой връстник, който се е сблъскал с проблем и да организира различни инициативи и дейности, чрез които да повишава знанията на своите връстници за безопасността онлайн.

След завършването на обучението новите киберскаути ще се разделят на отряди, които ще започнат подготовка за инициатива, насочена към техните връстници, с която ще се включат в националното състезание на киберскаутските отряди в страната за най-добра дейност. В международния Ден за безопасен интернет на 6 февруари 2018 г. отрядите с трите най-добри дейности ще получат специални грамоти от Министерството на вътрешните работи.

Повече за Програма „Киберскаут“ вижте тук.