Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Снимка: СнапчатПопулярната сред деца и тийнейджъри социална мрежа въведе нова функция, която веднага предизвика тревога сред родители, експерти и полицейски служби за сигурността на децата.

Новата функция се нарича „Снап карти“ (Snap Maps) и позволява потребителите да виждат точното местоположение на другите потребители в реално време. Освен това тя позволява целенасочено да се търсят други потребители на приложението в определено място, например дадено училище, и показва публичните снимки и видео, които те са качили.

Функцията обаче може лесно да се изключи:

1. Когато приложението се отвори за първи път след обновлението, на потребителя се показва стъпка по стъпка как то да се ползва.

2. След това се появява въпрос кой искаш да вижда местоположението ти, като има три варианта – всички приятели, избрани от потребителя приятели, или „Само аз“ ()Only me). Ако се избере последният вариант, се влиза в така наречен „призрачен режим“ (Ghost mode) – в него потребителят може да вижда другите, но те не могат да видят неговото местоположение.

3. За да се изключи изцяло новата функция, трябва да се влезе в настройките на телефона, да се избере Снапчат, да се отиде на местоположение (Location) и да се избере опцията никога да не се показва.