Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Поредно изследване опроверга широко разпространеното вярване, че компютърните игри с насилие водят да агресия у децата. Екип от холандски изследователи е изследвал 9-годишни деца и е повторил изследването една година по-късно, съобщи в. „Хъфингтън пост“.

Проучването е обхванало 194 деца в Холандия, която се слави като един от най-големите консуматори на видеоигри в света. Поведението, психическото състояние и обичайното прекарване на времето е изследвано и с участието на родителите. Една година по-късно екипът отново е изследвал същите деца. Изводът е, че игрите с насилие не са предизвикали никакви промени в поведението и психиката на децата. Не е установено нито повишаване на агресивността, нито негативно отражение върху социалните им умения или пък върху уменията им за учене като намаляване на способността за концентрация и внимание.

Американският професор по психология и експерт по въздействието на интернет върху децата Кристофър Фъргюсън поставя под съмнение и самото понятие „игри с насилие“, като задава въпроса защо не говорим за литература с насилие. Тогава редица класически образци на детската литература като приказките на братя Грим например би трябвало да бъдат класифицирани като произведения с насилие.

Както това, така и десетки други изследвания през последните 15 години доказаха убедително, че няма никаква връзка между компютърните игри с насилие и проявите на агресия при децата. Въпреки това не са малко възрастните, сред които родители, учители, а в България – и високопоставени служители на Министерството на образованието и науката, които се опитват да обяснят проявите на агресия сред децата с влиянието на компютърните игри.


Източник: в. „Хъфингтън пост“