Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

belozem main miniНа 12 септември 16 ученика от белоземското ОУ „Гео Милев” и 10 ученика от ОУ „Д-р. Петър Берон” в Чалъкови се присъединиха към киберскаутската общност. След два дни усърдна работа, децата получиха сертификати за успешно преминаване на обучението по програма „Киберскаут".

През първия ден киберскаутите се запознаха с основните рискове в онлайн пространството за деца на тяхната възраст и с основните начини за справяне с тях. Научиха се как да предпазват устройствата си от вируси, как да настройват безопасно профилите си в социалните мрежи и да се справят с нежелани контакти там, как да реагират в ситуация на онлайн тормоз между връстници и как да разпознават признаците на фалшиви новини. 

През втория ден те взлязоха в ролите на киберскаути, упражнявайки съветването на свои връстници при проблем в интернет и планирането и провеждането на публични дейности, насочени към деца на тяхната възраст. 

След отличното си представяне по време на обучението киберскаутите ще имат два месеца да се разделят на отряди и да подготвят и проведат публична дейност, чрез която да научат свои връстници как да се предпазват от опасноститте в интернет. Най-добре представилите се три отряда ще бъдат наградени на специална церемония в международния Ден за безопасен интернет на 6 февруари 2018 г. в София.

Повече за програма „Киберскаут" вижте тук.