Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

rsz 120170929 162338Нови 28 киберскаути от ОУ „Яне Сандански“ в гр. Пловдив бяха обучени и сертифицирани на 28 и 29 септември. Децата бяха подготвени да изпълняват трите роли на киберскаута: да бъде пример за отговорно и безопасно ползване на интернет, да съветва връстници по проблеми, възникнали онлайн и да планира и провежда публични дейности, с които да разпространява знания за интернет безопасността сред свои връстници.

През първия ден чрез интерактивни методи децата научиха как да се предпазват от вируси и да проверяват сайтове за вредно съдържание, как да подхождат при общуване с непознати онлайн, как да се предпазват от педофили, кои са различните роли в случаите на онлайн тормоз между връстници и как да подходят към всеки от участниците в тях, как да разпознават фалшиви новини и да преценяват достоверността на информацията, която откриват в интернет.

През втория ден децата бяха подготвени как да съветват свои връстници при проблеми онлайн и как да организират и изпълнят интересни и атрактивни публични дейности с които да информират други деца за начините за отговорно и безопасно ползване на интернет. Заедно с това те бяха подготвени да работят в екип, усвоявайки стратегии за успешна групова работа като разпределение на роли, начини за постигане на консенсус и др.

След като демонстрираха придобитите знания и умения, децата бяха сертифицирани като киберскаути на тържествена церемония, на която присъстваха директорът на училището Маргарита Бозова и помощник-директорът Татяна Петрова.

Обученията от третата година на успешната обучителна програма „Киберскаут“, осъществявана с подкрепата на „Теленор България“, продължават.

Повече за програмата можете да намерите тук.