Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

 DSC7889И Кюстендил вече може да се похвали със свои собствени киберскаути, които се присъединиха към киберскаутската общност, след като преминаха двудневно обучение на 9 и 10 октомври и бяха сертифицирани. През тези два дни 29 петокласника от ОУ "Проф. Марин Дринов" бяха подготвени да изпълняват своите киберскаутски роли.

Те бяха обучени как да бъдат за пример с отговорно поведение в мрежата, да дават съвети на своите връстници по проблеми в интернет и да планират и проведат интересни и атрактивни дейности, с които да разпространяват знание  за онлайн безопасността сред повече деца.

През първия ден децата научиха как да се предпазват от вируси и да проверяват  кои сайтове нямат опасно или вредно съдържание, как да подхождат, когато общуват онлайн с непознати, как да се предпазват от педофили, как да си измислят сигурни пароли и как чрез настройките да направят профилите си в социалните мрежи възможно най-безопасни, какви са различните роли в ситуациите на онлайн тормоз между връсници и как да подходят към всеки от участниците в тях, как да проверяват достоверността на информация и да разпознават фалшиви новини.

През втория ден децата бяха подготвени как да съветват свои връстници при проблеми онлайн и как чрез екипна работа да организират и провеждат публични дейности, в които да вложат своите идеи и креативност, за да разпростванят информация за безопасността в интернет сред по-голям брой деца и с които могат да се включат в национално състезание между киберскаутски отряди от цялата страна.

Успешната програма „Киберскаут“ продължава трета поредна година. Повече за нея можете да научите тук.