Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

DSC 8343Третата година от обучителната програма „Киберскаут“ завърши успешно със сертифицирането на нови 29 киберскаута от гр. Елена, които се включиха в киберскаутската общност след двудневно обучение на 17 и 18 октомври. Петокласници от СУ „Иван Николов Момчилов“ бяха обучени как да изпълняват новата си роля на киберскаути.

Децата бяха подготвени как да дават пример за отговорно ползване на интернет, как да съветват свои връстници при проблемни ситуации онлайн и как да организират и провеждат дейности, с които да разпространяват информация за безопасността в мрежата сред  другите деца.

През първия ден на обучението чрез интерактивни методи учениците от гр. Елена бяха обучени как да се предпазват от вируси, как да подходят когато непознат човек се свърже с тях онлайн, как да се предпазват от педофили, как да реагират, когато попаднат или станат свидетели на онлайн тормоз, как да си измислят силни пароли и как чрез настройките да направят профилите си в социалната мрежа възможно най-сигурни, а също така и как да подбират достоверната информация в мрежата и да разпознават фалшивите новини.

През втория ден на обучението петокласниците бяха подготвени как да съветват свои връстници при проблеми в интернет, а също така и как, работейки в екип, да планират и осъществяват интересни и атрактивни публични дейности, с които да разпространят информация за онлайн безопасността сред възможно най-много свои връстници. Сертифицираните  киберскаути от Елена получават правото, наред с останалите обучени деца от още 10 населени места в страната, да сформират свои отряди и да участват с избраните от тях инициативи в национално състезания между отрядите. Класираните на първите три места отряди ще бъдат наградени на тържествена церемония в София на международния Ден за безопасен интернет на 6 февруари 2018 г.

Успешната обучителна програма "Киберскаут" ще продължи и през 2018, за четвърта поредна година, с подкрепата на „Теленор България“. Повече за програмата можете да научите тук.

Желаещите да кандидатстват за киберскаутско обучение училища могат да намерят повече информация тук.