Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

RakovskiПрез третия сезон на обучителната програма „Киберскаут“ бяха обучени и сертифицирани като киберскаути 242 петокласника от 13 училища в 12 населени места из цялата страна. През 2017 г. бяха проведени обучения на деца от Пазарджик, София, Оряхово, Дългопол, Свищов, Раковски, Радомир, Белозем и с. Чалъкови, Пловдив, Кюстендил и Елена.

Новите киберскаути бяха подготвени да бъдат пример за безопасно и отговорно ползване на интернет, след като получиха знания за основните рискове в мрежата и за начините за предпазване и реакция, а също така и как да съветват връстници при проблеми онлайн и как в екип да организират и провеждат публични дейности, с които да информират по-голям брой деца относно безопасността в мрежата. 

След обученията всички сертифицирани киберскаути получиха правото да се сформират киберскаутски отряди и да се включат със своите дейности в национално състезание. Класираните от журито на първите три места отряди ще бъдат поканени в София, където на тържествена церемония на Международния ден за безопасен интернет, 6 февруари 2018 г. ще получат своите грамоти и награди. 

Успоредно с обученията на децата се проведоха и обучения на учителите, като през 2017 г. бяха обучени общо 116 преподаватели. Те бяха запознати с основните рискове за децата в интернет, а също и с важни данни от изследвания, включително от Националното представително изследване за онлайн поведението на децата в България, проведено от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и социологическата агенция Маркет Линкс през 2016 г. Също така преподавателите им бяха подробно разяснени целите, задачите и методите на обучителната програма „Киберскаут“. Учителите от тези училища бяха запознати и с начините, по които биха могли да подкрепят работата на децата, след сертифицирането им като киберскаути и по които биха могли да подпомогнат дейността на киберскаутските отряди, които ще се включат в националното състезание.

Обучителната програма „Киберскаут“ се провежда успешно от 2015 г., с подкрепата на „Теленор България“. За три години по нея бяха обучени над 500 деца. Повече за програмата можете да научите тук.

Предстои четвърти сезон на програмата. Желаещите да кандидатстват за провеждане на безплатно киберскаутско обучение през 2018 г. училища могат да намерят повече информация тук.

 

Материалите за обученията от третия сезон на програма „Киберскаут“ можете да намерите тук:

Третият сезон на програмата „Киберскаут“ е открит с обучение в Пазарджик

Две софийски училища имат вече свои киберскаути

И Оряхово има вече свои киберскаути

Киберскаути бяха сертифицирани в Свищов

Ученици от Дългопол станаха киберскаути

Нови киберкаути бяха обучени в Раковски

Радомир се присъедини към мрежата на киберскаути в страната

Децата от Белозем и Чалъкови вече могат да разчитат на свои връстници киберскаути

Нови киберскаути от Пловдив се присъединиха към киберскаутската общност

Нови киберскаути бяха обучени в Кюстендил

Третата година от програма „Киберскаут“ завърши успешно с нови киберскаути от Елена