Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

След като през декември Фейсбук съобщи, че готви вариант на популярното си приложение за съобщения Месинджър специално за деца от 6 до 12 години, от 14 февруари приложението вече е налично в Google Play за мобилни устройства с Андроид. Това не се приема еднозначно от родителите.

Още преди няколко години Фейсбук искаше да пусне своя специална версия за деца, но идеята се провали поради американския закон, който не позволява събиране на лични данни от лица под 13 години. Въпреки това е обществена тайна, че деца под тази възраст са масово в социалната мрежа с фалшива възраст. Според последното национално представително изследване на Националния център за безопасен интернет от края на 2016 г. "Децата на България онлайн" 73% от българските деца са във фейсбук преди да навършат даже 12 години.

Сегашната инициатива изглежда като опит да се заобиколи това ограничение, тъй като профилът на дете в новия Facebook Messenger Kids се създава от родител през неговия личен акаунт, без да се налага детето да има свой профил във фейсбук. Той Приложението включва редица защити: родителят ще определя с кого детето ще може да общува; не позволява търсене по име; емотиконите и другите чат-изображения са подходящи за деца; няма да се събират данни за децата и няма да има реклами и възможност за пазаруване онлайн, твърдят от компанията.

Въпреки това редица родители си задават въпроса за какво е нужно новото приложение – ако детето иска да общува онлайн, то може да ползва скайп, вайбър или други подобни приложения.