Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Най-голямата социална мрежа Фейсбук обяви днес намерението си да пусне вариант на популярното си приложение за съобщения Месинджър специално за деца от 6 до 12 години. Идеята не се приема еднозначно от родителите.

Още преди няколко години Фейсбук искаше да пусне своя специална версия за деца, но идеята се провали поради американския закон, който не позволява събиране на лични данни от лица под 13 години. Въпреки това е обществена тайна, че деца под тази възраст са масово в социалната мрежа с фалшива възраст. Според последното национално представително изследване на Националния център за безопасен интернет от края на 2016 г. "Децата на България онлайн" 73% от българските деца са във фейсбук преди да навършат даже 12 години.

Сегашната инициатива изглежда като опит да се заобиколи това ограничение, тъй като профилът на дете в новия месинджър ще се създава от родител през неговия личен акаунт, без да се налага детето да има свой профил във фейсбук. Той ще се ползва от редица защити: родителят ще определя с кого детето ще може да общува; няма да позволява търсене по име; емотиконите и другите чат-изображения ще бъдат подходящи за деца; няма да се събират данни за децата и няма да има реклами и възможност за пазаруване онлайн.

Въпреки това родители си задават въпроса за какво е нужно новото приложение – ако детето иска да общува онлайн, то може да ползва скайп, вайбър или други подобни приложения.