Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

rsz dsc 8864copyЧетвъртият сезон на програма „Киберскаут“, която бе класирана на девето място в Европа от Европейската мрежа за превенция на пресъпността, започна с обучение в 130 СОУ „Стефан Караджа“ в София. На 18 и 19 януари бяха обучени нови 30 киберскаута от училището, които се включиха в разрастващата се киберскаутска общност.

През първия ден на обучението чрез интерактивни методи учениците се запознаха с основните рискове в интернет (като компютърните вируси, контактите с непознати хора онлайн, опасността от педофили, онлайн тормоза между връстници), както и с начините за предпазване и реакция (като използване на антивирусни програми, проверка дали непознат онлайн е този, за когото се представя, осигуряване на максимална безопасност на профил в социална мрежа, чрез съществуващите настройки, докладване и блокиране, използванане на Горещата и Консултативната линия на Центъра за безопасен интернет). 

Във втория ден на обучението учениците бяха подготвени как да изпълняват новата си роля на киберскаути, а именно: да бъдат сами пример за безопасно и отговорно поведение в дигиталната среда, да съветват свои връстници при проблемни ситуации онлайн и, формирайки киберскаутски отряди, да организират и провеждат атрактивни дейности, с които да разпространяват знание за рисковете и опасностите в интернет и за начините за предпазване и реакция. С тези свои дейности всички отряди от сертифицирани киберскаути, формирани през новия четвърти сезон, ще имат възможност да се включат в ежегодното национално състезание.

Най-активните киберскаутски отряди от предходния, трети сезон на програмата ще бъдат отличени на международния Ден за безопасен интернет, който ще бъде отбелязан на 6 февруари 2018 г. в София.

Успешната програма „Киберскаут“ се провежда вече за четвърта поредна година с подкрепата на „Теленор България“.

Повече за програмата можете да научите тук.