Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Над 50 ученици и младежи от 5 до 12 клас, учители, представители на институции и организации се събраха днес в Детския научен център „Музейко“, за да отбележат 15-ия международен Ден за безопасен интернет.

Сред официалните гости на събитието бяха изпълнителният директор на Сдружението за електронни комуникации и заместник-председател на Обществения съвет за безопасен интернет Анета Иванова, началникът на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП комисар Явор Колев, през видеовръзка със Страсбург и еврокомисарят за цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

В началото на събитието с грамоти от ГДБОП и таблети от Теленор България и Центъра за безопасен интернет бяха наградени 21 киберскаути от 79 СОУ "Индира Ганди" в София, ОУ "Яне Сандански" в Пловдив и ОУ "Проф. Иван Батаклиев" в Пазарджик. Те участваха в национално състезание за най-добра дейност с връстници между 242 киберскаута от 12 населени места, които бяха обучени от Центъра за безопасен интернет през 2017 година.

Основната част на събитието беше подготвена и проведена от младежи от Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет. Разделените по групи млади и възрастни участници получиха по една медийна публикация, която трябваше да обсъдят и да решат дали е вярна или фалшива новина и да докажат извода си пред останалите. В хода на дискусията бяха изведени основните признаци, по които може да се разпознае фалшива от вярна информация онлайн.

Пряко от мястото на събитието беше осъществена видеовръзка с европейско събитие за Деня за безопасен интернет в Страсбург, ръководено от еврокомисар Мария Габриел. Младежите от панела към Центъра за безопасен интернет разказаха на какво е посветен Денят за безопасен интернет в България, представиха новото мобилно приложение на Центъра за безопасен интернет, както и започващата училищна кампания за дигитално-медийна грамотност.

На финала бяха обявени поредица от кампании и инициативи, които започват от Деня за безопасен интернет и ще продължат през целия месец февруари с редица инициативи на 14 организации, които създадоха Коалиция за медийна грамотност в образованието. За училищната кампания за занятия с ученици и срещи с родители, които с практически упражнения да запознаят участниците с основните принципи и умения, включени в дигитално-медийната грамотност, Центърът за безопасен интернет разработи планове за занятия, презентации и други материали. Беше даден старт и на онлайн кампанията „От теб зависи“. Подготвената от Теленор България с подкрепата на Националния център за безопасен интернет кампания е насочена срещу онлайн речта на омразата. В нея със свои видеа участват популярни влогъри, актьори и изпълнители, които споделят своя личен опит с онлайн хейтърство и дават пример как да се реагира в такива случаи.

Фондация „Гласът на децата“ обяви началото на конкурс за тийнейджъри „Истината за…“, в който младите хора ще се състезават с есета, видео и аудио материали, посветени на опровергаването на заблуди и фалшиви новини. Най-добрите материали ще бъдат публикувани на сайта на фондацията, който е младежка онлайн медия.

Съветът на децата към Държавната агенция за закрила на детето започва серия от дискусионни срещи в 15 области в страната със съдействието на БНТ и ГДБОП, посветени на безопасността на децата в интернет.

Фондация „Дигитални деца“ обяви началото на 6-месечна обучителна програма за учители и ученици, която ще обхване повече от 10 училища в страната.

Тази поредица от събития и инициативи е обединена в рамките на Национална кампания за медийна грамотност, която ще завърши на 17 март с национален родителски форум в София, съорганизиран от Теленор България, онлайн медията "Майко мила" и Центъра за безопасен интернет.