Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

tdsc 9363Нови 19 петокласника от ОУ „Васил Левски“ в кв. Кремиковци, София, се присъединиха към разрастващата се киберскаутска общност, след като преминаха през двудневно обучение на 12 и 13 февруари. 

Учениците се запознаха  с основните рискове в интернет и подходящите начините за предпазване и реакция и бяха подготвени да изпълняват трите роли на киберскаута: да бъде пример за отговорно и безопасно поведение онлайн, да съветва връстници при проблем в интернет и да организира и провежда дейности, с които да разпространява знание сред повече други деца.

В рамките на първия ден на обучението учениците се запознаха както с техническите рискове (като вируси и зловреден софтуер) и със съответните начини за предпазване (антивирусни програми, сканиране на всеки нов файл), така и с рисковете, свързани с общуването им с други хора в мрежата (като контакт с непознат, опасността от педофилите, онлайн тормоз между връстници). Учениците бяха обучени как да разберат дали непознат в интернет е този, за когото се представя, как да се предпазват от педофили и други злонамерени непознати, как да реагират в случай на онлайн тормоз от връстници и какви действия да предприемат при сблъскване с такива рискове (докладване и блокиране, подаване на сигнал на сайта на Центъра за безопасен интернет, осигуряване на екранни снимки като доказателство). Заедно с това децата бяха запознати как да си създават силни пароли и как профилите в социални мрежи могат да бъдат направени максимално безопасни чрез съответните настройки. Учениците обсъдиха задълбочено и темата за фалшивите новини и се запознаха с основните начини за разпознаване на достоверността на информацията в интернет.

През втория ден петокласниците бяха подготвени да изпълняват ролите на киберскаута: да бъдат сами пример за отговорно и безопасно поведение онлайн, да съветват своите връстници, които са срещнали проблем в дигиталната среда и как, разпределяйки се в екипи, да организират и провеждат дейности, с които да разпространяват знанията си сред повече други деца. След сертифицирането си новите киберскаути ще се организират в киберскаутски отряди и да се включат с проведените от тях инициативи за повишаване на информираността на повече техни връстници в национално състезание между киберскаутските отряди от всички обучени през годината ученици. Най-добрите измежду тях ще бъдат наградени на специална церемония в София, която ще се проведе на Деня за безопасен интернет през февруари 2019 г.

Успешната обучителна програма „Киберскаут“ се провежда вече за четвърта поредна година с подкрепата на Теленор България. През декември 2017 г. тя беше класирана на девето място в Европа от Европейската мрежа за превенция на престъпността като метод за ранна превенция.

Повече за програмата можете да научите тук.