Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

kiberskauti 73SUОще 24 петокласника от 73 СУ „Владислав Граматик“, София успешно преминаха обучението по програма „Киберскаут“, което се проведе на 26 и 27 февруари. Учениците бяха запознати с основните рискове в интернет и с начините за справяне с тях. Оттук нататък те ще популяризират наученото сред свои връстници и ще ги съветват как да постъпват при проблеми в интернет.

В рамките на първия ден на обучението учениците се запознаха както с основните опасности в мрежата (като вируси и зловреден софтуер, контакти с непознати, педофили, онлайн тормоз между връстници и фалшиви новини), така и с начините за реакция и превенция (докладване и блокиране, подаване на сигнал на сайта на Центъра за безопасен интернет, осигуряване на екранни снимки като доказателство, създаване на силни пароли, управление на настройки за поверителност в социални мрежи и разпознаване на достоверна информация в интернет).

През втория ден петокласниците бяха подготвени да изпълняват ролите на киберскаута: да бъдат сами пример за отговорно и безопасно поведение онлайн, да съветват своите връстници, които са срещнали проблем в дигиталната среда, и да организират и провеждат дейности за разпространение на новите си знания сред повече други деца. Обучените през 2018 г. киберскаути ще се организират в отряди и имат възможност да се включат в национално състезание за най-добра публична дейност. Най-добрите измежду тях ще бъдат наградени на специална церемония в София, която ще се проведе на Деня за безопасен интернет през февруари 2019 г.

Успешната обучителна програма „Киберскаут“ се провежда вече за четвърта поредна година с подкрепата на Теленор България. През декември 2017 г. тя беше класирана на девето място в Европа от Европейската мрежа за превенция на престъпността като метод за ранна превенция.

Повече за програмата можете да научите тук.