Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

28877031 812506442289644 1364038746 o34 петокласника от четири различни училища в Карлово и Калофер бяха подготвени за киберскаути след двудневно обучение, проведено на 6 и 7 март в СУ „Христо Проданов“ в Карлово. Освен от училището-домакин в обучението участваха ученици от карловските училища СУ „Васил Левски“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и от СУ „Христо Ботев“ в Калофер. 

Петокласниците се запознаха с основните рискове в интернет, както и с адекватните начини за предпазване и реакция и бяха подготвени да изпълняват новата си роля на киберскаути.

През първия ден на обучението учениците бяха обучени как да се предпазват както от техническите рискове в интернет (от вируси, зловреден софтуер, как да си създадат силна парола, как да направят настройките на профила си възможно най-безопасни), така и от рисковете, свързани с интернет като социална среда (как да разберат дали непознат онлайн е този, за когото се представя, как да разпознаят педофил, как да подходят в случай на онлайн тормоз). Петокласниците се запознаха и с основни начини за реакция при възникнал проблем като докладване и блокиране, подаване на сигнал на Горещата и Консултативната линия на Safenet.bg (и тел. 124 123), осигуряване на екранни снимки за доказателство и др. Също така учениците се запознаха и с основните начини за оценка на информация, за да се предпазят и от фалшиви новини. Заедно с това децата бяха подготвени да работят в екип, като се запознаха и приложиха с основни стратегии за ефективна работа по групи.

Паралелно с обучението на петокласниците се проведе и обучение на учители от четирите училища по проблемите на онлайн безопасността.

През втория ден на обучението учениците бяха подготвени да изпълняват трите роли на киберскаутите: да бъдат сами пример за безопасно и отговорно поведение онлайн, да съветват връстниците си при проблеми в интернет и, формирайки сами киберскаутски отряди, да планират и провеждат атрактивни дейности, с които да разпространяват знанията си сред повече връстници. В последната си роля сертифицираните киберскаути могат да се включат в национално състезание между киберскаутски отряди. Класираните на първите три места отбори ще бъдат наградени на специална церемония в София на Деня за безопасен интернет) на 5 февруари 2019 г.

Успешната програма „Киберскаут“, която бе класирана на девето място в Европа от Европейската мрежа за превенция на престъпността през декември 2017 г., продължава вече четвърта година с подкрепата на Теленор България.

Повече за програмата можете да научите тук.