Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Четири пети класа от СУ „Димитър Матевски“ в Пловдив вече имат обучени съветници на връстници при проблеми в интернет. След двудневно обучение 30 ученика бяха сертифицирани като киберскаути.

По време на обучението учениците са научиха как могат да се предотвратяват рисковите за деца ситуации онлайн, както и какви съвети могат да дават на техни връстници при различните видове инциденти. Обучението се водеше от експерти на Националния център за безопасен интернет заедно със специалисти по младежки дейности от Младежкия център в Пловдив. С това беше даден старт на дългосрочно сътрудничество с Младежкия център в Пловдив, където десет доброволци от състава на Центъра преминаха обучение за обучители по Програма „Киберскаут“, която се осъществява вече четвърта година по цялата страна с подкрепата на Теленор България. Двама от обучените доброволци се включиха в обучението на новите киберскаути в СУ "Димитър Матевски".

Новите киберскаути преминаха и обучение за организиране на информационни дейности сред връстници и в рамките на два месеца ще се разделят на по-малки отряди, ще подготвят и проведат своя оригинална дейност, с която ще участва в национално състезание между всички обучени през годината киберскаути от цялата страна. Организаторите на трите най-добри дейности ще получат грамоти от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР в международния Ден за безопасен интернет на 5 февруари 2019 година.