Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

rsz 1rsz dsc 0052 1Град Копривщица също се сдоби с нови 29 киберскаута от СУ ‚Любен Каравелов“, които преминаха през двудневно обучение от експерти на Центъра за безопасен интернет на 26 и 27 март. Учениците от пети и шести клас се запознаха с основните рискове в интернет и с начините за предпазване от тях, както и за правилните стъпки при проблем на дете в Мрежата. 

Учениците бяха подготвени да изпълняват трите роли на киберскаутите: да дават пример за безопасно и отговорно поведение онлайн, да съветват връстниците си при проблемни ситуации в интернет и да разпространяват знанията си за онлайн рисковете и начините за справяне с тях сред повече техни връстници.

През първия ден на обучението учениците придобиха знания, както за технологичните рискове онлайн (като вируси, зловреден софтуер, „хакнат“ профил, създаване на силна парола, настройки за безопасност в социалните мрежи), така и за опасностите, свързани с интернет като социална среда (как да проверяват дали този, с когото са се запознали в интернет е този, за когото се представя, как да разпознават и да се предпазват от педофили, как да подоходят, когато са станали потърпевши или свидетели на онлайн тормоз). Също така децата се запознаха и с основните критерии за проверка на достоверността на онлайн информация и комуникация.

През втория ден учениците бяха подготвени да изпълняват ролите на киберскаута: как да дават подходящи съвети на връстници, които се обръщат към тях за съдействие при различни проблеми в интернет и как, организирайки се в киберскаутски отряди, да планират и проведат атрактивни дейности, с които да разпространят знанията си за онлайн безопасността сред повече други деца.

Със своите дейности всички сформирани през 2018 г. отряди от сертифицирани киберскаути имат възможност да се включат в национално състезание. Най-добрите три отряда ще бъдат отличени и наградени на тържествена церемония в Деня за безопасен интернет (5 февруари 2019 г.) в София.

Паралелно с обучението на децата експертите от Центъра за безопасен интернет проведоха и обучение на учители по темата за безопасността на децата в интернет, в което се включиха 19 преподаватели от СУ "Любен Каравелов".

Успешната обучителна програма „Киберскаут“, класирана на девето място в Европа от Европейската мрежа за превенция на престъпността, се провежда за четвърта поредна година с подкрепата на Теленор България.