Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

rsz 1dsc 0550Град Горна Оряховица също може да се похвали със свои киберскаути, след като 30 петокласника от СУ „Георги Измирлиев“ преминаха през двудневно обучение на 8 и 9 май. Учениците се запознаха с основните рискове в интернет и с начините за предпазване и реакция при онлайн проблеми и бяха подготвени да изпълняват новата си роля на киберскаути. 

През първия ден от обучението, чрез интерактивни методи, децата се запознаха с опасностите в Мрежата (както с техническите – вируси, „хакнат профил“, как да се направи силна парола, настройки за поверителност в социалните мрежи, така и с тези, свързани с комуникацията онлайн – как да разберат дали онзи, който се свързва с тях, е този, за когото се представя, как да се предпазват от педофили). Петокласниците научиха и подходящите начини за спрявяне в проблемни ситуации в мрежата и към кого могат да се обърнат за помощ и съвет. Учениците се запознаха и с основните начини за оценка на информация онлайн и за разпознаване на фалшиви новини.

През втория ден от обучението петокласниците бяха подготвени да изпълняват трите основни роли на киберскаута: да бъде за пример за отговорно и безопасно поведение онлайн, да съветва връстниците си при проблеми в мрежата и да организира публични дейности, чрез които да информира повече връстници за опасностите в мрежата и начините за предпазване и реакция при възникнали проблеми. Сертифицираните киберскаути получиха правото да формират киберскаутски отряди, които да планират и проведат такива дейности, с които да се включат в националното състезание между киберскаутите от общо 18 населени места, преминали обучение през 2018 година.

Трите най-добре представили се отряда ще бъдат наградени на специална церемония в Деня за безопасен интернет на 5 февруари 2019 г.

Успоредно с обучението на децата се проведе и обучение на 29 учители от СУ „Георги Измирлиев“ по темата за рисковете в Мрежата, начините за превенция и развиването на дигитално-медийната грамотност на децата. Те бяха запознати с основните принципи и цели на обучителната програма "Киберскаут", така че да могат да подкрепят своите ученици в подготовката и провеждането на дейност, насочена към техни връстници, за участие в националното състезание.

Успешната програма „Киберскаут“ се провежда вече за четвърта година с подкрепата на Теленор България.