Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Двадесет и пет петокласника от СУ „Христо Ботев“ в град Кубрат преминаха успешно двудневното обучение за киберскаути и получиха сертификати за новото им звание на 29 май. Така те се присъединиха към националната мрежа на киберскаутите, която надхвърли вече 800 ученика в близо 40 населени места в страната.

През първия ден на обучението учениците обсъждаха кои са най-големите рискове и опасности за деца и млади хора в интернет и се запознаваха с начини за тяхното предотвратяване и механизмите за подаване на сигнали и търсене на съдействие при инциденти.

Вторият ден беше посветен на овладяване на техники и умения за работа с връстници. Новите киберскаути се обучаваха какви съвети да дават на изпаднали в беда техни връстници, така че те да получат помощ за излизане от рискови ситуации. Чрез симулационни упражнения и демонстрации учениците бяха обучени как да подготвят, организират и провеждат дейности, насочени към повишаване на познанията на техни връстници за рисковете онлайн и начините за реакция.

Обучителите от Центъра за безопасен интернет проведоха и обучение с 13 учители от училището, които бяха запознати с най-големите рискове за деца в интернет, както и с тяхната важна роля за подкрепа на новите киберскаути при продължаване на техните дейности сред връстниците им.