Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

yambol dsc02722Град Ямбол също се сдоби със свои киберскаути, след като 23 деца от ОУ „Йордан Йовков“ преминаха през двудневно обучение на 18 и 19 юни. Учениците се запознаха с основните рискове в дигиталната среда, както и с начините за предпазване и реакция при проблемни ситуации в нея.

Освен с техническите рискове (като вируси, „хакнат профил“), децата бяха запознати и с опасностите, свързани с интернет като социално пространство (контакти с непознати хора, опасността от педофилите, ситуациите на онлайн тормоз).

Децата научиха как могат да се предпазват и да разпознават дали някой, с когото са се запознали онлайн, е този, за когото се представя, а също така се запознаха с начините за реакция при проблемни ситуации (като докладване и блокиране, заснемане на екранна снимка за доказателство), както и с подходящите канали през които могат да подадат сигнал или да потърсят помощ и съвет (като Горещата и Консултативна линия на Центъра за безопасен интернет, телефон 124 123).

Ученците се запознаха също и с основните критерии, по които могат да оценят достоверността на информация и да се предпазват от фалшиви новини.

Децата също така бяха обучени да работят в екип и да използват ефективни стратегии за групова работа.

Петокласниците бяха подготвени и да изпълняват трите роли на киберскаута: да дават пример за отговорно и безопасно ползване на интернет, да съветват връстниците си при проблеми онлайн и да организират и провеждат свои дейности, с които да запознават повече други деца с рисковете в дигиталното пространство и с начините за предпазване и реакция. Изпълнявайки третата си роля, те имат възможност да формират киберскаутски отряди, с които да се включат в националното състезание между киберскаути. Трите най-добре представили се отбора ще бъдат отличени на специална церемония на Деня за безопасен интернет на 5 февруари 2019 г. в София.

Паралелно с обучението на децата се проведе и обучение на 13 учители, проявили интерес към темата за онлайн безопасността и развиването на дигитално-медийната грамотност на децата като форма на превенция на рисковете.

Програма "Киберскаут" се провежда успешно вече за четвърта поредна година с подкрепата на Теленор България.