Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Ново тероризиращо „забавление“ плъзна сред младежите в Европа и Латинска Америка през приложението WhatsApp. Обаждане посред нощ от непознат номер, но със страховито профилно изображение и с псевдоним Момо, се опитва да въвлече потребителя в разговор, който постепенно преминава в ужасяващи заплахи, твърдят различни медии.

Профилното изображение е компютърно обработка на скулптура от изложба на модерно изкуство в Япония. Няколко от номерата, от които се обажда „Момо“, са с кода на Япония, но са засечени и номера от Бразилия, Аржентина и други латиноамерикански държави според изданието на БиБиСи за Латинска Америка.

Новината за тази нова форма на онлайн тормоз се разпространи най-масово в Латинска Америка, но в последните месеци стана популярна легенда и в Германия и Франция.

Няма яснота с каква цел е създадена и се разпространява виртуалното предизвикателство „Момо“, но се изказват предположения, че може би се стреми да извлече лична информация или пък е просто тормоз за забавление. Във всеки случай поради широкото разпространяване на легендата за "страшната Момо" сред децата и тийнейджърите не е изключена възможността тийнейджъри да се опитат да сплашват по-малки деца или техни връстници, представяйки се за "Момо".

Според медийните публикации обажданията стават в 3 часа през нощта, което навежда на паралел с отшумялата вече мода на така нареченото предизвикателство „Синия кит“, за което се твърдеше, че довежда деца до самоубийство, въпреки че така и не се откри нито един реален случай. 

Но поради създаваната атмосфера на страх евентуално обаждане от „Момо“ може да нанесе сериозни емоционални и психически травми на дете. Поради това Центърът за безопасен интернет препоръчва на родителите да поговорят с децата си дали им е известно новото „забавление“ и да ги предупредят при обаждане от „Момо“ да не приемат разговор или чат и да им обяснят, че това е поредната градска легенда.