Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Две нови организации станаха членове на Обществения съвет към Националния център за безопасен интернет. Така институциите, организациите и личностите, които членуват в този консултативен орган, вече наброяват 28.

На редовно заседание на Обществения съвет на 31 юли за нови членове на съвета бяха приети УНИЦЕФ България и компанията Булбера ЕООД. По този начин коалицията от институции и организации, които се ангажират с работа в областта на защитата на децата в дигиталния свят се разширява и се засилва способността за изработване на координирана национална политика и съвместни действия.

Българският клон на световната организация УНИЦЕФ в последните години включи в широкия спектър на дейности и важната тема за защита на децата и техните права в дигиталната ера. През декември 2017 г. УНИЦЕФ България, Държавната агенция за закрила на детето и Центърът за безопасен интернет организираха обща конференция, на която беше представен глобалният доклад на организацията за състоянието на децата в света през 2017 г., в който са включени и данни от национално представителното изследване на Центъра за безопасен интернет „Децата на България онлайн“.

Компанията Булбера разработи мобилно приложение за родителски контрол ProtectYourKid, което успешно комерсиализира в чужбина, но за България го предостави за безплатно ползване от родителите. Приложението получи вече няколко международни отличия.

В заседанието на Обществения съвет участваха и представители на двете мрежи, част от които е българският Център за безопасен интернет – европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe и Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE. Те представиха новостите в стратегията и приоритетите на двете мрежи, насочени към защита на децата в онлайн пространството и развиване на дигитално-медийната им грамотност, които бяха обсъдени от членовете на Обществения съвет.