Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

От днес Центърът за безопасен интернет и Cartoon Network откриват за втора поредна година съвместна кампания – този път насочена срещу онлайн тормоза между децата „Имаш силата – бъди приятел“. В рамките на кампанията се организира и творческо състезание за класове с предвидени награди.

За да участват в състезанието, децата от един клас ще трябва да се сплотят и заедно да изобразят какво за тях е приятелството. Те ще могат да научат повече по темата от един от своите идоли – влогъра Стан.Той е идол за голяма част от българските деца, но и самият той е бил обект на тормоз в тийнейджърските си години. За проблема и как се е справил с него той споделя в специален влог, посветен на приятелството.

На сайта на кампанията децата могат да гледат специално направени клипове, които да им помогнат да се замислят върху отношенията помежду си и как да изграждат приятелства.
За родителите пък е разработена секция от партньорите от Националния център за безопасен интернет. В нея те могат да прочетат за първите признаци на тормоз към детето си, а също така и как да реагират. Сред всички рискове, които крие интернет, неприятното преживяване, с което най-голям брой деца се сблъскват лично или са ставали свидетели, е онлайн тормозът между връстници. За него може да има различни мотиви – желание за обида, отмъщение или просто шега. Данните от национално представителното изследване на Националния център за безопасен интернет показват, че 38% от тормоза между връстници вече се осъществява онлайн. Статистиката на Консултативната линия на Центъра пък показва, че около 60% от сигналите се отнасят за онлайн тормоз, извършен не от възрастни, а от самите деца и младежи.

В рамките на един месец всички училища и детски градини в страната ще имат възможността да се превърнат в творчески работилници, в които цели класове се обединяват и заедно създават общ дизайн за тениска. Тяхната задача е да изобразят какво за тях представлява приятелството. В състезанието, позиционирано при партньорите в кампанията от Първите седем, могат да участват класове с деца от 5 до 15-годишна възраст. Техните учители трябва да изпратят готовите дизайни на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Конкурсът започва на 20 септември, а проектите могат да бъдат изпращани до 19 октомври. Ще бъдат отличени три класа – един победител, един на второ място и един на трето.

Победителите ще бъдат селектирани на 23 октомври от специално жури, в което участват партньори и екип от Cartoon Network. Класът, който бъде отличен на първо място в състезанието, ще получи модерен видеопроектор за своята класна стая и среща с обичаните влогъри Стан и Стефи. А всяко едно дете от трите класа – победители, ще получи и подаръци с любимите си анимационни герои.