Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Двадесет и един петокласника от Средно училище за европейски езици "Св. Константин-Кирил Философ" и СУ „Възраждане“ в град Кубрат преминаха успешно двудневното обучение за киберскаути на Центъра зе безопасен интернет на 25 и 26 септември и получиха своите сертификати. Така те се присъединиха към националната мрежа на киберскаутите, която надхвърли вече 1200 ученика в над 45 населени места в страната.

През първия ден на обучението учениците обсъждаха кои са най-големите рискове и опасности за деца и млади хора в интернет и се запознаха с различни начини за тяхното предотвратяване, както и с механизмите за подаване на сигнали и търсене на съдействие при инциденти с дете в интернет.

През втория ден учениците се обучаваха на техники и умения за работа с връстници. Новите киберскаути усвояваха какви съвети могат да дават на изпаднали в беда техни връстници, така че те да получат помощ за излизане от рискови ситуации. Чрез симулационни упражнения и демонстрации учениците бяха обучени как да подготвят, организират и провеждат дейности, насочени към повишаване на познанията на техни връстници за рисковете онлайн и начините за реакция. Сега те имат два месеца, през които да си сформират свои отряди и да подготвят и проведат дейност, насочена към техните връстници. По този начин те ще се включат в национално състезание между отрядите на обучените през 2018 г. киберскаути, като учениците, провели трите най-добри дейности, ще участват в тържествена церемония по награждаването им в международния Ден за безопасен интернет на 5 февруари 2019 г. в София.

Обучителите от Центъра за безопасен интернет проведоха и обучение с учители от училището, които бяха запознати с най-големите рискове за деца в интернет, както и с тяхната важна роля за подкрепа на новите киберскаути при подготовката и провеждането на техните дейности сред връстниците им.