Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

obshta snimka shumenНови 33 ученика от СУ „Сава Доброплодни“ от град Шумен се присъединиха към киберскаутската общност след двудневно обучение на 8 и 9 октомври.

През първия ден от обучението учениците дискутираха най-опасните за тях рискове в мрежата, както и начините за справяне с тях. Научиха и основните признаци на фалшиви новини в интернет.

През втория ден на обучението учениците разиграваха различни ситуации, чрез които да тренират ролите си на съветници на свои връстници при проблем в интернет. Освен това, киберскаутите симулираха публични дейности, чрез които да информират други деца за опасностите в интернет и за начините за предпазване и реакция при възникнали проблеми. Идеите им бяха много креативни и интересни.

Оттук насетне следва най трудното – да ги реализират, като се разделят на отряди и участват в националното състезание за най-добра публична дейност, което ще продължи до края на 2018 г. Жури от експерти ще оцени проектите и трите отряда с най-високи оценки ще бъдат наградени на специална церемония в Деня за безопасен интернет в София на 5 февруари 2019 г.

Бяха обучени и 9 учители от СУ „Сава Доброплодни“, така че да разпознават основните рискове за техните ученици в интернет и да прилагат начините за превенция чрез развиване на дигитално-медийната грамотност у децата. Учителите ще подпомагат новите киберскаути в предстоящите им дейности към програмата.