Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Targovishte 2a28 ученици от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ в гр. Търговище се присъединиха към киберскаутската общност, след като преминаха през двудневно обучение на 22 и 23 октомври. 

Учениците бяха подготвени да изпълняват трите роли на киберскакута: да бъде за пример за отговорно поведение онлайн (със своите знания, умения и качества), да съветва връстниците си при проблеми в интернет и, участвайки в екип, да организира интересни дейности, чрез които да разпространява знание за онлайн безопасността сред повече други деца. Те имаха възможност да развиват също умения за екипна работа, презентационни умения и способността си за критично мислене.

През първия ден от обучението учениците се запознаха с различните опасности в дигиталния свят – както с технически (вируси, „хакнат профил“, а също и как да си съставят силна парола и да ползват на настройки за безопасност в социалната мрежа), така и с рисковете, свързани с интернет като социална среда и източник на информация (как да проверят дали непознат онлайн е този, за когото се представя, как да се предпазят от опасни хора като напр. педофили, както и от онлайн тормоз между връстници, а също и как да разпознават фалшивите новини в Мрежата). Учениците усвоиха и начините за реакция при вече възникнал проблем с други хора, било то непознати онлайн, опасни възрастни (вкл. педофили) или връстници, упражняващи тормоз върху тях самите или върху друго дете като докладване и блокиране, запазване на екранни снимки (скрийншотове) за доказателство, подаване на сигнал на Горещата линия на Центъра или търсене на съвет на Консултативната линия през чат модула или на тел. 124 123. Бяха изведени и основни начини за оценка на достоверността на онлайн информация.

През втория ден бяха разгледани по-внимателно трите роли на киберскаута. Учениците изведоха основните знания, умения и качества, които са му необходими, за бъде за пример, упражняваха се да съветват, обърнали се към тях за помощ връстници. Също така, работейки в групи, вложиха кретивността и талантите си и представиха интересни идеи за дейности, с които да разпространяват знание сред връстници. Така те се упражниха да изпълняват и третата роля на киберскаута, тъй като след сертифицирането си, разполагат с два месеца да сформират киберскаутски отряди и да се включат в националното състезание за най-добри публични дейности, подготвени и проведени от киберскаути. Най-добрите отряди ще бъдат наградени на специална церемония в София на Деня за безопасен интернет – 5 февруари 2019 г.

Успоредно с обучението на учениците се проведе и обучение на 24 учители от Първо СУ "Св. Седмочисленици", които проявиха интерес към темата за онлайн безопасността и развиването на дигитално-медийната грамотност на децата.

Успешната програма „Киберскаут“ се провежда вече за четвърта поредна година с подкрепата на Теленор България.