Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

kiberskauti silistraНови 24 ученика от ОУ „Иван Вазов” и от ОУ „Отец Паисий”  от град Силистра успешно се сертифицираха по програма „Киберскаут“ на 5 и 6 ноември.

През първия ден от обучението учениците обсъждаха най-големите за рискове за деца в интернет, както и начините за справяне с тях. Научиха и как да разпознават фалшиви новини в интернет.

През втория ден на обучението учениците участваха в ролеви игри, чрез които упражниха трите роли на киберскаута: да бъдат за пример за отговорно и безопазсно поведение в мрежата, да дават съвети на връстници при проблем в интернет и да организират и провеждат публични дейност за информиране на други деца относно рисковете в интернет и начините за справяне с тях.

В следващите два месеца киберскаутите ще имат възможност да реализират своите идеи като се разделят на отряди и участват в националното състезание за най-добра публична дейност. Жури от експерти ще оцени проектите и трите отряда с най-високи оценки ще бъдат наградени на специална церемония в Деня за безопасен интернет в София на 5 февруари 2019 г.

Бяха обучени и 35 учители от двете училища така че да разпознават основните рискове за техните ученици в интернет и да прилагат начините за превенция чрез развиване на дигитално-медийната грамотност у децата. Учителите ще подпомагат новите киберскаути в предстоящите им дейности към програмата.