Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

kiberskauti shumen2Тридесет петокласника от СУ „Панайот Волов“ в град Шумен преминаха успешно двудневното обучение по програма „Киберскаут“ на 5 и 6 ноември. Официалният партньор на Центъра за безопасен интернет за североизточна България, Фондация „Хоуп“, проведе обучението.

През първия ден учениците дискутираха най-големите опасности за деца и млади хора в интернет и се запознаха с различни начини за тяхното предотвратяване, както и с методи за разпознаване на дезинформация в мрежата.

През втория ден киберскаутите се обучаваха на метоиди за работа с връстници. Учениците упражняваха даването на съвети на свои връстници при проблем в интернет. Киберскаутите упражниха и как да подготвят, организират и провеждат дейности, насочени към повишаване на познанията на техни връстници за рисковете онлайн и начините за реакция.

През следващите два месеца, новите киберскаути ще имат възможност да сформират свои отряди и да участват в национално състезание между отрядите на обучените през 2018 г. Учениците, провели трите най-добри дейности, ще участват в тържествена церемония по награждаването им в международния Ден за безопасен интернет на 5 февруари 2019 г. в София.

Обучителите от Фондация „Хоуп“ проведоха и обучение с учители от училището, които бяха запознати с най-големите рискове за деца в интернет, както и с тяхната важна роля за подкрепа на новите киберскаути при подготовката и провеждането на техните дейности сред връстниците им.