Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Членове на Младежкия панел към националния Център за безопасен интернет представиха достойно България на два важни международни форума в Брюксел. Симона Вълева взе активно участие в европейския Форум за безопасен интернет, а Мина Бонева се включи в дискусия на млади хора от Европа с членове на Европейския парламент по повод честването на международния Ден на правата на детето.

Симона Вълева взе участие като българския младежки представител в европейския Форум за безопасен интернет, провел се на 20 ноември в столицата на ЕС, заедно с координатора на Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет д-р Емануил Георгиев. Симона води една от младежките сесии на форума. Тя откри сесията, в която участваха както представители на центрове за безопасен интернет от цяла Европа, така и учители и други професионалисти, работещи в сферата на онлайн безопасността и дигиталната грамотност на децата. Тя бе сред водещите и на една от работните групи, която обсъжда фалшивите новини и критериите за оценка на верността на информация в интернет. Младите хора произведоха и видеоклипклип, посветен на дигиталната идентичност и естественото и позитивно присъствие онлайн.

На форума бяха отличени и победителите в конкурса „По-безопасен интернет за ЕС“ (Safer Internet4EU), инициран от еврокомисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. Бяха представени и презентации, последвани от дискусии по важни теми на онлайн безопасността като екранното време, онлайн предизвикателствата, проверяването на информация от медиите (т. нар. „втори екран“), секстинга и др. Експертът от Националния център за безопасен интернет Емануил Георгиев се включи и в консултативна среща на представители на Европейската комисия с мрежата от центрове за безопасен интернет Better Internet for Kids (обединяваща мрежата от Горещи линии за безопасен интернет INHOPE и мрежата от центрове за безопасен интернет Insafe), провела се на 21 ноември в Брюксел.

Успоредно с Форума за безопасен интернет, благодарение на партньорството на Центъра за безопасен интернет с УНИЦЕФ България (член на Обществения съвет за безопасен интернет), друг активен участник в Младежкия панел - Мина Бонева, представи българските младежи в честването на Международния ден за правата на детето 20 ноември в Брюксел заедно с друг представител на младите хора в България - Йоан Стоянов. Събитието, чийто домакин беше председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и беше съорганизирано от УНИЦЕФ и Eurochild, събра 40 деца и младежи от цяла Европа, в това число и двамата български младежи. Заедно с редица европейски политици те обсъдиха резултатите от проучването “Европа, каквато я искат децата“ и начертаха пътна карта за бъдещи действия. Мина имаше възможност да присъства на заседание на Европейския парламент, а също и да се включи в дискусии с Антонио Таяни, Рамон Луис Валкарсел, заместник-председател на ЕП, Анна-Мария Кораца Билдт, председател на комисията по правата на детето в ЕП и други евродепутати, както и президента на Малта Мари-Луис Колейро Прека и други европейски държавници. Мина и Йоан споделиха препоръките си във връзка с предизвикателствата пред правата на европейските младежи.

---------------

Повече за Младежкия панел към националния Център за безопасен интернет вижте тук.