Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

46874533 368225570591458 1118107633576837120 nЧленовете на Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет преминаха през първото си обучение за създаване на медийно съдържание, провело се на 24 ноември, с обучител радио-журналиста и телевизионен водещ Евелина Павлова-Благоева, създател на младежката платформа Teen Station.

Обучението е първото от поредицата обучения, които ще се проведат по общ проект на Центъра за безопасен интернет и Фондация „Гласът на децата“ с подкрепата на Теленор България, насочен към овластяването на младите хора да създават собствено позитивно съдържание онлайн. Предвижда се членовете на Младежкия панел да бъдат и екип, който да създава материали, които да се публикуват на младежката платформа Teen Station. По този начин младежите ще могат развиват и умения, свързани с един от най-важните компоненти на дигитално-медийната грамотност – създаване на съдържание. В рамките на обученията се предвижда и модул по дигитално-медийна грамотност и взаимосвързаните й компоненти и младите хора ще имат също възможност да развиват и другите дигитално-медийни умения.

Проектът за обучаване на младежите и включването им като екип към младежката платформа бе представен като пример и модел за детско и младежко участие и на сайта на международната мрежа Better Internet for Kids (обединяваща Асоциацията на Горещите линии за вредно и незаконно съдържание онлайн INHOPE и мрежата от центрове за безопасен интернет Insafe).

В първото провело се обучение се включиха младежите Александра Костова, Даниел Димитров, Дела Иномван, Димана Додова, Елизабета Донкова, Константин Георгиев, Мина Бонева, Симона Вълева и Симона Тодорова. Фокусът на обучението бе създаването на подкаст (радио съдържание, излъчвано по интернет). Младежите преминаха и през редица практически упражнения и поеха задачи, свързани със създаване на материали за младежката медийна платформа, според предпочитанията и интересите си. Материалите на членовете на Младежкия панел ще бъдат публикувани на Teen Station (можете да ги следите тук).

В рамките на обучението бе включена и работа по финализирането на готвената от Младежите кампания #ГероятСиТи, промотираща позитивното поведение онлайн и даването на положителен пример и противопоставяща се на разпространението на речта на омразата в Мрежата и онлайн тормоза. Клипът на кампанията бе заснет в сътрудничество с Евелина Благоева и режисьора Бойко Щонов. Като сценаристи на видеото, младежите имаха възможност да разгледат суровия видеоматериал и да дадат обратна връзка и препоръки преди завършването на крайния продукт. Видеоклипът на кампанията ще бъде представен премиерно в Деня за безопасен интернет на 5 февруари 2019 г.

Проектът за медийните обучения на младежи се осъществява с подкрепата на Посолството на Съединените американски щати в България, Фондация "Оук" и Теленор България.

--------------------

Повече за дейностите на Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет можете да намерите тук.