Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Gorna Oryahovitsa CyberscoutsЧетвъртият сезон на програма „Киберскаут“ завърши успешно, като през 2018 г. бяха пряко обучени 506 ученика от 28 училища в 16 населени места. Те, от своя страна, предадоха знанията си на над 2000 свои връстници чрез различни интересни и оригинални дейности.

Центърът за безопасен интернет започна обучителната програма „Киберскаут“ през 2015 г. с подкрепата на Теленор България. KubratОт началото и досега през двудневното обучение преминаха над 1200 ученици от близо 50 населени места в цяла България, които впоследствие предоха знанието си на повече от 5000 други деца. Учениците бяха подготвени да изпълняват трите роли на киберскакута: да бъде за пример за отговорно поведение онлайн със своите знания, умения и качества, да съветва връстниците си при проблеми в интернет и, участвайки в екип, да организира интересни дейности, чрез които да разпространява знание за онлайн безопасността сред повече други деца. Те имаха възможност да развиват също умения за екипна работа, презентационни умения и способността си за критично мислене.

През първия ден от всяко обучение учениците се запознаваха с различните опасности в дигиталния свят – както с техническитеkiberskauti Dobrich (вируси, „хакнат профил“, а също и как да си съставят силна парола и да ползват настройки за безопасност в социалната мрежа), така и с рисковете, свързани с интернет като социална среда и източник на информация. Учениците биваха подготвяни как да проверят дали непознат онлайн е този, за когото се представя, как да се предпазят и реагират при евентуален контакт с опасни хора, включително и педофили, както и в случай на онлайн тормоз, упражняван от връстници върху тях самите или върху друго дете (напр. да докладват и блокират, да запазват на екранни снимки/ скрийншотове за доказателство, да подадат сигнал на онлайн Горещата линия на Центъра или да потърсят съвет на Консултативната линия през чат модула на сайта на Центъра или на тел. 124 123). Заедно с това учениците бяха подготвяни да разпознават фалшивите новини в Мрежата и самите те извеждаха основните начини за оценка на достоверността на дадена онлайн информация.

cyberscouts RuseПрез втория ден от обучението бяха разглеждани по-внимателно трите роли на киберскаута. Учениците извеждаха основните знания, умения и качества, които са необходими, за да бъдат за пример, учеха а се да съветват връстници,  обърнали се към тях за помощ. Също така, работейки в групи, имаха възможност да проявят креативността и талантите си, за да представят свои идеи за интересни инициативи, с които да разпространяват знанията си сред връстници. Така те се учеха да изпълняват и третата роля на киберскаута, тъй като след сертифицирането разполагаха с два месеца да сформират киберскаутски отряди и да се включат в националното състезание за най-добри публични дейности, подготвени и проведени от техния отряд. 

През изминалата година в надпреварата се включиха най-голям досега брой отряди със свои разнообразни проекти (интерактивни презентации, викторини, кръстословици и други игри, драматизации, видеоклипове, плакати, брошури и др.). За пръв път по своя инициатива киберскаути проведоха и обучения на родители. Най-добрите отряди, включили се в състезанието, ще бъдат наградени на специална церемония в София на Деня за безопасен интернет на 5 февруари 2019 г.

Targovishte 2a

Центърът за безопасен интернет поддържа активна комуникация със сертифицираните киберскаути, които имаха възможност, ако желаят, да изпълняват и специални „киберскаутски мисии“, предназначени също да разширяват знанията за онлайн безопасност и да развиват дигитално-медийните умения, както своите, така и на връстниците им. Много киберскаутски отряди изпълниха перфектно тези задачи, а някои дори творчески добавиха свои елементи към тях. 

Заедно с това обучените ученици съветваха връстниците си при реални проблеми онлайн и дори подадоха конкретни сигнали към онлайн Горещата линия на Центъра за безопасен итернет за реални посегателства срещу деца в Мрежата. Дейни в това 

Cyberscouts Karlovo

отношение бяха и най-активните киберскаути, обучени в предходния сезон на програмата, постигнали вече ранг на „киберскаути-експерти“. През 2018 г. те преминаха и допълнителни онлайн обучения и продължиха да разпространяват знание сред други деца чрез свои собствени инициативи.

Успоредно с обучението на учениците и в четвъртия сезон на програмата във всички училища се проведоха и обучения на учители, проявили интерес към темата за онлайн безопасността и развиването на дигитално-медийната грамотност на децата.

Успешната програма „Киберскаут“ ще продължи с подкрепата на Теленор България и през 2019 година отново ще се проведат обучения на деца и учители в десетки населени места из цялата страна.

Повече за проведените през 2018 г. обучения на киберскаути можете да научите тук:

Ученици от СУ „Панайот Волов" в град Шумен се присъединиха към киберскаутската общност

И Силистра вече има свои киберскаути

Ученици от Търговище се присъединиха към киберскаутската общност

Нови киберскаути бяха обучени в Шумен

Нови киберскаути бяха сертифицирани в Русе

Нови киберскаути бяха обучени в Гоце Делчев и в Брезница

Ученици от 4 училища в Добрич станаха киберскаути

И Ямбол вече има свои киберскаути

Киберскаути бяха сертифицирани в Кубрат

И Горна Оряховица се сдоби със свои киберскаути

И в Асеновград вече има сертифицирани киберскаути

В Копривщица бяха обучени нови киберскаути

Пловдив се сдоби с нови 30 киберскаута

Петокласници от Карлово и Калофер бяха подготвени за киберскаути

Нови киберскаути бяха обучени в 73 СУ в София

Петокласници от кв. Кремиковци се присъединиха към киберскаутската общност

Четвъртият сезон на програма „Киберскаут“ бе открит с обучение в 130 СУ в София